A tablettáról

A tabletta régen és most

Az első tabletták több mint 40 éve kerültek forgalomba. Azóta összetételük alaposan megváltozott, különösen az elmúlt években. A mai tablettáknak immáron nem sok közük van a hatvanas évek eleji elődeikhez. Míg az első fogamzásgátlók meglehetősen erős hormonkoktélok voltak számos mellékhatással, addig a modern készítmények adagolása precízen méretre szabott.

Az alkalmazott hormonok skálája is folyamatosan bővült. A napjainkban használatos hormonok közül némelyeknek – fogamzásgátló hatásukon kívül – egyéb előnyös tulajdonságaik is vannak; ezeket például a bőrproblémával vagy a menstruációs hangulatingadozzással küszködő hölgyek fogadják örömmel.

Ma az orvosok legtöbbször az úgynevezett monofázisú mikrotablettákat írják fel, amelyek az ösztrogén és progesztagén nevű hormonokat tartalmazzák. A mai tabletták jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből, mint a régi készítmények – persze anélkül, hogy ez a hatásosságuk rovására menne.

A monofázisú, más szóval egyfázisú megjelölés azt jelenti, hogy az egy levélen lévő összes tabletta ugyanazon hormonok egyforma adagjait tartalmazza. Ezzel szemben a korábbi készítmények gyakran két- vagy háromfázisúak voltak, azaz ugyanazon a levélen két- vagy akár háromféle különböző összetételű tabletta is előfordult.

A normális testsúlyú, nem dohányzó és más kockázati tényezők által sem veszélyeztetett hölgyek számára általában a modern, alacsony dózisú  tabletta az ideális fogamzásgátló módszer – a pubertás kortól egészen a menopauzáig. Kérdezd meg nőgyógyászodat, szívesen ad tanácsot!

Készült: 2007.05.01.