Belső nemiszervek

A női nemi szervek – oldalnézet
1. ábra. a női nemi szervek – oldalnézet 
A női nemi szervek – elölnézet

 2. ábra. a női nemi szervek – elölnézet

Vagina

A hüvely mintegy 10 cm hosszúságú és a hüvelybemenettől a méhnyakig tart. A hüvely elsődleges funkciója a pénisz befogadása, később pedig szülőcsatornaként szolgál a terhesség végén. A hüvelynyílás mindkét oldalán megtalálható Bartholin-mirigyek kis mennyiségű síkosító folyadékot termelnek, melyek nedvesen tartják a kisajkakat a szexuális aktus során. A hüvelycsatornát a hymen mirigyek termelte váladék síkosítja.

Méhnyak

A méhnyak nem más, mint a méh nyílása a hüvely felé. A méhnyak közepén találjuk meg a méhnyakcsatornát, amely a méhüreget és a hüvelyt köti össze. A méhnyakcsatornában normális esetben nyálka található, amelynek összetétele folyamatosan változik a női menstruációs ciklus során. A méhnyakcsatorna csupán alig 2-3 mm széles, azonban a szülés során kitágul, hogy lehetővé tegye a gyermekszülést.

Méh

Nem terhesen a méh alakja és mérete leginkább egy kisebb körtére hasonlít – mintegy 5 cm széles és 8 cm hosszú. A méh a terhesség során kitágul, hogy helyet biztosítson a növekvő embriónak. A méh falát sima izom alkotja, amelyet a méhnyálkahártyának nevezett nyálkás membrán sző át. A méh a vaginával a méhnyakon keresztül áll összeköttetésben, amelynek el kell lazulnia, hogy kiférjen rajta egy egészséges csecsemő.

Petevezetékek

A petevezeték vezetik a hímivarsejteket a petéhez, valamint a megtermékenyítetlen petét vagy a frissen megtermékenyített embriót a méhbe. A petevezetékeknek tölcsérszerű végeik vannak, melyek részben beborítják a petefészkeket. A tölcsérekben ujjszerű nyúlványok találhatók, melyek az érett petét a petevezető nyílásába vezetik.

Petefészkek

Az emlősök hímei és nőstényei ivarmirigyekkel rendelkeznek, melyek nemi hormonokat és a szaporodáshoz szükséges speciális sejteket termelnek. A férfiak heréi hímivarsejteket, míg a nők petefészkei petéket termelnek.

Készült: 2007.05.01.