Ciklus és hormonok

„Ami a Holddal együtt változik"

A ciklus rendszeres időközönként ismétlődik.

Az átlagos menstruációs ciklus 28 napig tart - pontosan úgy, mint a Hold változásai. A ciklusod a pubertáskor során, valamikor kilenc- és tizenöt éves korod körül indul meg - ilyenkor a hormonjaid vad táncba kezdenek.

Az agyalapi mirigyed hormonokat szabadít fel az agyban, melyek a vérrel együtt eljutnak a petefészekig. Az első ciklusod a bizonyíték arra, hogy hormonok megadták a parancsot a petefészkednek, hogy az termeljen érett petesejteket - ezzel termékennyé váltál, azaz mostantól akár gyermeked is lehetne!

Élvezd a nőiességet és mindent, ami ezzel együtt jár - a növekvő melleidet, a kerekebbé, lágyabbá és nőiesebbé váló testedet!

A peteérés

A ciklus első felében a hormonok gondoskodnak arról, hogy a petefészekben megérjen egy petesejt, majd mintegy 14 nappal a ciklus vége előtt kiváljon onnan és megkezdje útját a petevezetéken át a méhbe. Vannak lányok, akik érzik a peteérést, ilyenkor ugyanis finom nyomás jelentkezik az alhasban.

Eddig az időpontig különösen sok ösztrogén halmozódott fel a véredben, a hajad és a bőröd szebb lett, és még szexinek is érzed magad - világos, a tested így jelzi, hogy felkészült a fogamzásra. Normális esetben az érett petesejtek 24 óráig képesek a megtermékenyülésre.

Persze nem csak ebben a két napban vagy fogamzóképes, a hímivarsejtek, avagy spermiumok akár öt napig is életben maradhatnak a női szervezetben. Ez azt jelenti, hogy ha 4 nappal a peteérés előtt szerelmeskedsz, könnyen teherbe eshetsz! Ezért, hogy a nem kívánt terhességet elkerüld, rendkívül fontos a megfelelő védekezés.

Ha a petesejt megtermékenyül, a női és a hímivarsejtek egyetlen sejtté olvadnak össze. A sejt osztódni kezd, beágyazódik a méhbe, majd 9 hónappal később megszületik a kisbaba.

Hormonok a mélyponton

Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor egyszerűen felszívódik. Az ösztrogénszint lassan csökkenni kezd a véredben, a progesztagének szintje viszont növekszik. A méhnyálkahártya megvastagszik.

Mintegy 14 nappal a peteérés után következik be a hormonális mélypont a véredben. Ennek hatására a méh összehúzódik, és vér kíséretében kilöki a nyálkahártyát. A havivérzés megkezdődik.

Sok lány ebben az időszakban, illetve az azt megelőző néhány napban lelkileg mélyponton érzi magát. Egyeseknek katasztrofális hangulata van, másokra rendmánia tör rá (vagy egyszerre mindkettő!), pattanások tucatjai jelennek meg, a hajad pedig zsírosabbá válik és kócolódik. Egyeseknek egészen a nyálkahártya lelökődéséig fáj a hasuk. A tudomány ezeket a tüneteket a PMS - premenstruális szindróma - gyűjtőnévvel illeti.

Szerencsére nem minden lányt gyötörnek a PMS erős tünetei. Emellett gyakran tabletta szedése mellett is csökkennek a PMS panaszok, sőt néha teljesen el is múlnak. Ha jól ismered a ciklusodat, akkor a menstruáció előtti időszakra csak könnyű programokat időzíts. De ne feledd: járjon bármekkora testi és lelki megpróbáltatásokkal is a menstruáció, legyél rá büszke - ez bizonyítja ugyanis azt, hogy igazi Nő vagy!

A rendszertelen ciklus

A kezdeti időkben előfordulhat, hogy a ciklusod még rendszertelen, de akár teljesen ki is maradhat a menstruációd. Ilyenkor nincs ok az aggodalomra, ez teljesen normális. A vérzés csak a következő hónapok folyamán válik rendszeressé. Normális esetben 28 napos ciklusokban jelentkezik a vérzés.

Vannak persze nők, akiknek a szokásosnál rövidebb vagy hosszabb a ciklusuk. Az utazások során jelentkező klímaváltozás és időeltolódás vagy a komoly lelki megterhelés és stressz is hatással lehet a hormonháztartásodra és ezáltal a menstruációs ciklusodra.

Ezért sosem lehet napra pontosan megmondani, hogy mikor van a peteérésed, és mikor vannak termékeny napjaid - még ha a menstruációs naptárad mást is mond. És ezért rendkívül fontos megbízható fogamzásgátló módszert választanod!

 

Készült: 2007.05.14.