Gyakori kérdések

Az e menüpontban megtalálható információk természetesen nem helyettesíthetik nőgyógyászod személyre szabott tanácsait! Kérdéseiddel fordulj hozzá vagy olvasd el tablettád betegtájékoztatóját! 

 

Kérdések

A fogamzásgátló tabletta a nemi betegségek és a HIV vírus ellen is védelmet nyújt?

Nem, egyáltalán nem! A tabletta gátolja a peteérést, így elmarad a megtermékenyülés. A tabletta hatásos védelmet biztosít a nem kívánt terhességgel szemben, de nem akadályozza meg kórokozók – vírusok, gombák, baktériumok vagy paraziták – bejutását a szervezetedbe. A nemi betegségek ellen mindig használjatok óvszert!

Ajánlatos szünetet tartani a tablettaszedésben?

A régebbi tabletták még nagy mennyiségű hormont tartalmaztak, ezért néhány évente szünetet kellett beiktatni, hogy a test “kipihenhesse” magát. A modern mikrotabletták ellenben már olyan alacsony adagot tartalmaznak ezekből, hogy elméletileg akár a pubertáskortól egészen a menopauzáig folyamatosan szedhetők lehetnének.

A nőgyógyászati vizsgálat fájdalommal jár?

Nem, egyáltalán nem. Fontos, hogy ne legyél görcsös, igyekezz nyugodtan, lazán viszonyulni a dologhoz. A nőgyógyász egy spekulum (tágító), csőszerű eszköz segítségével vizsgálja meg a méhszájadat, ahonnan szövetmintát is vehet. Ezt a mintát megvizsgálhatja a mikroszkóp alatt, de akár laborba is küldheti, ahol megállapítják, hogy nem áll-e fenn fertőzés. A petefészket és a petevezetéket tapintással vagy ultrahangos vizsgálattal ellenőrzi az orvos – ez is teljesen fájdalommentes.

A szüleimnek tudniuk kell arról, hogy tablettát szedek?

Ha még nem múltál el 14 éves, legalább az egyik szülődet tájékoztatni kell arról, hogy tablettát kívánsz szedni. Ha már elmúltál 14 éves, akkor a nőgyógyászodtól kérheted, hogy a szüleidnek ne szóljon erről. Mivel az orvosi titoktartás kötelezi őt, kérésedet tiszteletben fogja tartani.

Befolyásolja-e a tabletta a termékenységet?

Még akkor sem kell félned a meddőségtől, ha a tablettát hosszú éveken át szeded. Ha gyermeket szeretnéd, akkor a tabletta szedését bármely levél végén abbhagyhatod. A peteérés már a következő ciklusban megtörténik, így akár egyből terhes is lehetsz. Egy éves időtávon a tablettát korábban szedő nők teherbeesési aránya nagyon hasonló azokéhoz, akik nem szedtek tablettát.

Eltolható-e tablettával a menstruáció?

A tabletta segítségével menstruációs ciklusod jól ellenőrzésed alatt tarthatod. Monofázisú tablettát használva a vérzés eltolása igen egyszerű, mivel minden egyes tabletta ugyanazt a hatóanyagkombinációt tartalmazza. Ha előre szeretnéd hozni menstruációd, akkor hagyd ki az utolsó tablettákat a levélről – de ne feledd, legfeljebb hét darabot! A vérzés 2-3 nappal az utolsó tabletta bevétele után fog jelentkezni. Ha késleltetni szeretnéd vérzésedet, akkor a szokásos szünet beiktatása nélkül kezdj hozzá a következő levélhez. Megintcsak annyi napig szedd a tablettát, amennyivel késleltetni szeretnéd menstruációd. A legegyszerűbb talán a teljes levél bevétele. Ezután tartsd be a szokásos hét nap szünetet, amelynek második vagy harmadik napján jelentkezni fog menstruációd.

Enyhíti a tabletta a menstruációs panaszokat?

Ismerős a havonta újra és újra jelentkező fejfájás, vízfelgyülemlés, hangulatingadozás és érzékenység? Ezekre a röviddel a vérzés előtt jelentkező, a húszas évek elmúltával egyre erősödő tünetekre a “premenstruális szindróma” (PMS) gyüjtőnevet használjuk. A tabletta szedése egyes esetekben csökkentheti a PMS hatását, mivel segíti a hormonális egyensúly kialakulását. A nőgyógyászod erről részletes információval szolgálhat.

Erősen szőrösödöm. Hallottam, hogy léteznek olyan tabletták, melyek segíthetnek ilyenkor. Ez valóban így van?

Igen, ez igaz. Léteznek olyan tabletták, amelyek gátolják a test túlzott szőrösödését. A karok és lábak túlzott szőrösödésének vagy a női „bajusz” megjelenésének hátterében a férfi nemi hormonok, az androgének túltermelése áll. Léteznek speciális tabletták, melyek progesztagén-tartalmát speciálisan úgy alakították ki, hogy semlegesítsék a felesleges androgéneket. Ilyen készítményt használva eltüntethetők az olyan férfias ismertetőjelek, mint például a túlzott szőrzetnövekedés az arcon. Emellett az aknés panaszok alábbhagynak, illetve a bőr és a haj zsírosodási hajlama is csökken.

Feltétlenül szükséges nőgyógyászati vizsgálat a fogamzásgátló tabletta felíratása előtt?

Igen, ez nemcsak hasznos, hanem szükséges is. Az orvos ilyenkor bizonyosodik meg ugyanis arról, hogy belső szerveid – például a petefészek, a petevezeték, a méh – egészségesek-e. Mivel a lányok általában félnek az első nőgyógyászati vizsgálattól, előfordulhat, hogy az orvos az első alkalommal vizsgálat nélkül ír fel neked fogamzásgátló tablettát, a vizsgálatot pedig később pótolja. A második alkalommal ugyanis nyugodtabb és lazább leszel. Fontos, hogy olyan nőgyógyászt válassz, akit szimpatikusnak találsz, és akiben megbízol.

Feszülnek a melleim, mit tehetek?

A tabletta első szedési ciklusában előfordulhatnak kisebb panaszok, például feszítő érzés a mellekben, fejfájás, köztes vérzés vagy enyhébb rosszullét. Emiatt nem kell aggódnod, mert a szervezeted hamar hozzászokik a hormonszint változásához, és a panaszok hamarosan megszűnnek. Amennyiben a tünetek néhány hónap elteltével sem múlnak el, vagy netán még rosszabbodnak is, haladéktalanul keresd fel a nőgyógyászodat. Elképzelhető, hogy a szervezeted nem bírja a tablettát, és egy másikra kell váltanod, de az is elképzelhető, hogy a PMS tünetei jelentkeznek nálad.

Fogamzásgátló tablettát csak receptre írnak fel?

A fogamzásgátló tabletta vényköteles gyógyszer, tehát csak receptre adják ki a gyógyszertárban.

Ha abbahagyom a fogamzásgátló tabletta szedését, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy terhes lehessek?

Ha gyermeket szeretnél, a következő hétnapos gyógyszermentes időszak után ne szedd tovább a fogamzásgátló tablettát. Ezután akár már az első ciklusban teherbe eshetsz. Annak, hogy valaki évekig, akár 10-15 évig szedte a tablettát, nincs hatása a termékenységre. A tabletta abbahagyását követően a petefészek működése gyorsan visszaáll az eredeti állapotba, és szinte rögtön fogamzóképessé válsz – így ha hosszabb ideig nem esnél teherbe, ajánlatos partnereddel együtt orvoshoz fordulni.

Ha a fogamzásgátló tabletta szedése alatt teherbe esek, károsodni fog a gyermekem?

Egyáltalán nem. Ha valaki, aki tablettát szed, nem tartja be a szedésre vonatkozó előírásokat és állapotos lesz, nincs orvosi alapja a terhesség megszakításának. A tablettának nincs semmilyen káros hatása a magzat fejlődésére, sőt a magzat nemét sem befolyásolja. Viszont ha már biztosan tudod, hogy terhes vagy, azonnal abba kell hagynod a tabletta szedését.

Hallottam, hogy a fogamzásgátló tablettának „pozitív mellékhatásai” is vannak. Melyek ezek?

A tablettának számos pozitív tulajdonsága van, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a terhesség megelőzéséhez. Ezek bizonyos progesztagénekhez köthetők, melyeket néhány speciálisan kialakított mikrotabletta tartalmaz. Mivel ezek a tabletták igen jó hatást fejtenek ki a bőrre és a hajra, gyakran orvosságként is használják őket a következő problémák esetén: akne, zsíros haj, zsíros, tisztátalan bőr, hajhullás, abnormálisan erős arc- és testszőrzet. A tablettáknak azonban nemcsak szépítő hatásuk van, hanem a menstruációdra is kedvezően hatnak. Rendszeres menstruáció alakul ki. A görcsös havifájások gyengülnek. A havivérzés időtartama lerövidül. A havivérzés erőssége csökken. A ciklikusan fellépő mellfeszülés enyhül vagy teljesen megszűnik. Azok a nők, akik a tablettával védekeznek, gyakrabban szenvednek vérszegénységben, mint azok, akik nem szednek tablettát. A PMS panaszok gyakran javulnak. A mikrotabletták esetében a testsúly rendszerint stabil marad. Láthatod, hogy bizonyos mikrotabletták nemcsak biztonságot nyújtanak, de még egy sor igen „pozitív mellékhatás” is társul hozzájuk.

Káros a tabletta?

A tabletta szedése rövid távon enyhe panaszokat okozhat – például mellfeszülést, fejfájást, köztes vérzést vagy gyenge rosszullétet. Ezek a panaszok általában az első három hónapban maguktól alábbhagynak. Ellenben ha továbbra is fennállnak, fordulj feltétlen nőgyógyászodhoz! A tabletta szedéséhez társítható trombózisveszélyt komolyan kell venni – különösen dohányzás esetén. Ezért feltétlen szokj le a dohányzásról, ha tablettát szedsz. A jelenlegi ismeretek szerint a tabletta hosszú éveken át történő szedése sem csökkenti a termékenységet. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint pedig a tabletta szedése semmilyen módon sem segíti elő mellrák kialakulását.

Lehet-e dohányoznunk tablettaszedés mellett?

Isten ments! A tablettaszedés alatti trombóziskockázat különösen a dohányosok esetében jelentős. A kockázat annál magasabb, minél idősebb vagy és minél több cigarettát szívsz.

Lehet-e hüvelygyulladásom a fogamzásgátló tablettától?

Nem, a hüvelygyulladásnak semmi köze sincs a tabletta szedéséhez. A gyulladást többnyire nemi úton terjedő kórokozók – baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták – okozzák. Egyes kórokozók szexuális érintkezés nélkül is elkaphatók – például piszkos mellékhelyiségben, uszodában vagy nem megfelelő tisztaságú törülköző használatával. A nem kielégítő intimhigiénia ugyancsak fertőzés forrása lehet. Ha hüvelygyulladásod van, haladéktalanul keresd fel nőgyógyászodat! Ő meg tudja állapítani, hogy pontosan mely kórokozóról van szó, és annak megfelelő gyógyszert, vagy bakteriális fertőzés esetén antibiotikum-tartalmú hüvelykúpot ír fel. Ha stabil párkapcsolatban élsz, barátodnak is ajánlott urológushoz fordulnia – csak így kerülhető el, hogy a következő nemi aktusnál a partnered ne fertőzzön vissza. A legbiztonságosabb, ha a tabletta mellett óvszert is használtok, így teljesen védett lehetsz a hüvelybetegségek ellen.

Meg fogok hízni – lehet ez a fogamzásgátló tabletta mellékhatása?

Ha csökkentett hormontartalmú tablettát szedsz, ez nem fordulhat elő. A modern tablettáknak gyakorlatilag nincs befolyásuk a testsúlyra, ellentétben a korábbi tablettákkal, amelyek hormontartalma lényegesen magasabb volt. Így jól érezheted magad a bőrödben, sportolással és kiegyensúlyozott táplálkozással pedig kellően fitten tudod tartani magad. És vigyázat! Szerelmi bánat esetén el a kezekkel a csokoládétól! A csökkentett hormontartalmú mikrotabletta nem jogosít fel a felelőtlen habzsolásra!

Mi a teendő, ha hányinger és hányás jelentkezik?

A tabletta bevételét követő néhány órában jelentkező hányás vagy komolyabb hasmenés csökkentheti a tabletta hatását. A biztonság kedvéért azonnal vegyél be egy újabb tablettát! Ha a hányás többször is jelentkezik, vagy panaszaid 12 óra elmúltával sem sem szűnnek meg, feltételezhető, hogy az emésztési rendszered problémái miatt a tabletta aktív hatóanyagai nem szívódnak fel megfelelően. Ilyenkor védekezz más módszerrel is – például óvszerrel.

Mi jelent a köztes vérzés a tablettaszedés során?

A két ciklus között jelentkező vérzés vagy pecsételő vérzés kellemetlen, de nem ad okot komoly aggodalomra. Ráadásul a tabletta hatását sem csökkenti, feltéve, hogy az előírásoknak megfelelően szedted azt. Köztes vérzés leginkább a tablettaszedés elején jelentkezhet és általában 3-6 hónap után megszűnik. Ennyi idő szükséges ugyanis, hogy a tested megszokja a tablettát.

Mikortól szedhetem a fogamzásgátló tablettát?

A tabletta szedése felelősségteljes döntés. Ha még nem múltál el 14 éves, a nőgyógyásznak legalább az egyik szülődet értesítenie kell arról, ha tablettát szeretnél felíratni magadnak. Az új, csökkentett hormontartalmú mikrotablettákat általában már fiatal lányok is szedhetik – persze ehhez megfelelő szellemi érettség is szükséges. Emellett nőgyógyászodnak meg kell bizonyosodnia arról is, hogy a csontozatod növekedési fázisa lezárult.

Milyen gyakran célszerű nőgyógyászhoz menni tablettaszedés mellett?

Nemcsak ajánlott, de orvosilag tanácsos is hat havonta nőgyógyászhoz menned – függetlenül attól, hogy szeded-e a tablettát vagy sem. Csak a rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatok segítségével ismerhetők fel a méh, a petefészek és a petevezeték korai jó- és rosszindulatú elváltozásai. Hidd el, az egészséged megér ennyit!

Milyen gyógyszerek befolyásolják a tabletta hatását?

Bizonyos gyógyszerek, így például az altatók, a pszichotropikus szerek, az antibiotikumok, a görcsroham kezelésére szolgáló szerek, a hashajtók vagy az orbáncfű tartalmú készítmények gátolhatják a tabletta hatását. Ezért fontos megemlíteni a nőgyógyásznál, hogy milyen gyógyszereket használsz.

Mit tegyünk, ha elfelejtettük bevenni a tablettát?

Ha 12 órán belül eszedbe jut, akkor minden komolyabb következmények nélkül beveheted az elfelejtett tablettát. Ha ennél több idő telt el, akkor is ugyanígy vedd be a tablettát, azonban a következő hét napban védekezz a tabletta mellett más módszerrel is – például óvszerrel. Ezt hívják hét napos szabálynak. Ha ennél a hét napnál korábban kellene abbahagynod a tabletta szedését, akkor ne tartsd szünetet, hanem egyből folytasd a következő levéllel. Ebben az esetben a szokásos vérzés egészen addig nem jelentkezik, amíg fel nem használtad a teljes második levelet.

Mit tegyünk, ha rendszeres tablettaszedés mellett nem jelentkezik menstruációs vérzés?

A tabletta szedése idején a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, esetleg teljesen ki is maradhat a vérzés. Ha nem vagy terhes, akkor ez semmi komoly bajt nem jelent. A méhnyálkahártya a következő vérzésnél majd teljesen leválik, így nem kell aggódnod azért sem, hogy esetleg “felgyülemlik” benned a menstruációs vér. Kétségeid esetén használj terhességi tesztet vagy keresd fel nőgyógyászodat.

Mit tegyünk más időzónába utazva?

Bárhova is utazz a világban, az időeltérés legfeljebb 12 óra lesz – márpedig pontosan ennyi a modern mikrotabletták tűréshatára. Ezért a tabletta bevételét sem kell az otthoni időhöz igazítanod, hanem alkalmazkodj bátran a helyi időhöz – a két tabletta bevétele közötti idő így sem lesz soha több 36 óránál, azaz az időeltolódás semmilyen befolyással sem lesz tablettád hatására. A legegyszerűbb, ha az úton még az otthoni idő szerint veszed be a tablettát (ne állítsd át az órád), majd a célországba megérkezve már a helyi időhöz igazodsz. Ha a célországban jelentős az időeltérés, akkor biztonságosabb inkább egyszer lerövidíteni a két tabletta közötti bevételi intervallumot, mintsem elhúzni azt. De inkább kérdezd meg erről orvosodat!

Okoz súlynövekedést a tabletta?

Ez egy igen elterjedt előítélet. Ne csodálkozzunk, ha saját édesanyánk is panaszkodik a tabletta hatására jelentkező súlynövekedésre – ő ugyanis még a régi, magas dózisú tablettákat szedte. A modern, alacsony adagolású tablettáknak nincs közvetlen hatásuk testsúlyunk alakulására.

Szebbé teszi a tabletta a bőrt?

Nem minden tabletta van jó hatással a zsíros és pattanásos bőrre. Egyes speciális tabletták sárgatesthormont (progesztint) tartalmaznak, amely gátolja a bőrproblémákért felelőssé tehető férfi nemi hormonok (androgének) túltermelését a női testben. De még ezeket szedve is legalább 3-6 hónap szükséges az első látható eredményig.

Szoptatás alatt is lehetek terhes?

Igen. Korábban azt gondolták, hogy a szoptatási időszak védelmet nyújt a teherbe esés ellen. A szoptatási időszak ugyan hatással van a hormonszint változására, tehát nem feltétlenül következik be peteérés – azonban ez nem számítható ki előre. Ezért már a szoptatási időszak alatt érdemes a fogamzásgátlásra gondolni. Tablettát ilyenkor a nőgyógyásszal egyeztetve lehet csak szedni, mivel a fogamzásgátló tabletta hatóanyagai belekerülhetnek az anyatejbe. Szükség esetén csökkentett hormontartalmú mikrotablettát írhat fel a nőgyógyász.

Szoptatás alatt is szedhetem a fogamzásgátló tablettát?

Szoptatás alatt csak a nőgyógyászoddal történő egyeztetés után szedhetsz tablettát, mivel a tabletta hatóanyagai bekerülhetnek az anyatejbe. Szükség esetén csökkentett hormontartalmú mikrotablettát írhat fel neked a nőgyógyász. A fogamzásgátlás azonban ebben az időszakban is fontos, mert a szoptatási időszakban is teherbe eshetsz.

Szülés után szedhetem-e a fogamzásgátló tablettát?

Igen, lehetséges, hogy szülés után azonnal fogamzásgátló tablettát szedj. Ezt azonban beszéld meg a nőgyógyászoddal – különösen, ha még szoptatsz. Elképzelhető, hogy ilyenkor csökkentett hormontartalmú mikrotablettát ír fel az orvos.