Fogamzásgátlás: az alfától az ómegáig

Lehet, hogy még nincs barátod - azonban ez biztosan csak idő kérdése! Hogy ne akkor kelljen ezzel foglalkoznod, amikor „helyzet van", érdemes jó előre elgondolkodnod a számodra ideális fogamzásgátló módszerről. Mert a fogamzásgátlásnál kevés fontosabb dolog van - még akkor is, ha rendszeres a ciklusod és percre pontosan meg tudod mondani, hogy mikor vagy termékeny. A hímivarsejteket nem szabad lebecsülnöd - ezek ugyanis valódi túlélőművészek, melyek képesek akár a gravitációval szemben is úszni, valamint akár öt napig is túlélni a női szervezetben. Ne vállalj semmilyen kockázatot, ha a terhesség forog kockán - a „már eddig is sokszor csináltuk így, és nem történt semmi" nem lehet elég garancia!

Arról nem is beszélve, hogy a biztonságos védekezéssel a szex is sokkal izgalmasabb lehet - aki fél a nem kívánt terhességtől, az nem fogja tudni magát teljesen elengedni - ezzel meg lőttek a romantikának.

A védekezés nélküli szex napjainkban már duplán is hazárdjáték, ugyanis nekünk, lányoknak nemcsak a nem kívánt terhesség ellen kell védekeznünk, hanem a szexuális úton terjedő betegségek ellen is.

A sok tájékoztatás és felvilágosítás ellenére mégis miért fordul elő újra meg újra a nem kívánt terhesség? A szakemberek erre azt mondják, hogy vannak az emberekben bizonyos érzelmi korlátok, amelyek miatt bizonyos helyzetekben a józan ész egyszerűen csődöt mond. Érdemes tehát egy számodra megfelelő és magasfokú biztonságot nyújtó fogamzásgátló módszert választanod.

E menüpont alatt áttekintheted a legelterjedtebb fogamzásgátló módszereket. Megismerheted, pontosan hogyan is működnek a különböző módszerek, és milyen fokú biztonságot nyújtanak. A biztonságot az úgynevezett Pearl-index segítségével mérjük: ez a szám azt mutatja, hogy 100 fogamzóképes nő közül átlagosan hány lesz terhes egy év alatt az adott fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett. Így például ha 100, ugyanazt a módszert használó nőből hárman lesznek terhesek, akkor a Pearl-index értéke 3. A 0,1-es érték azt jelzi, hogy 1000 nőből csak egy lett terhes. Minél kisebb tehát a Pearl-index értéke, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer.

 

Készült: 2007.05.14.