Fogamzásgátló módszerek

Tabletta

 

Tabletta

 

Apró tabletta - nagy hatás!

A fogamzásgátló tabletta két hormonon alapszik, amelyek összetétele a két természetesen nemi hormonéhoz (ösztrogén és progeszteron) hasonlít. A tabletta rendszeres szedésével gyakorlatilag százszázalékos védelem érhető el.

Így véd a tabletta:

  1. Megakadályozza a peték kifejlődését, így nem történik meg a peteérés, ami nélkül a megtermékenyítés sem lehetséges.
  2. A tabletta sűrűbbé teszi a méhszájnál található nyákdugót, emiatt a hímivarsejtek nem tudnak átjutni.
  3. A méhnyálkahártya vékonyabbá válik. Ez okozza azt, hogy a tablettát szedőknél a vérzés kevésbé erős. 


A mai, modern készítmények alacsony hormondózist tartalmaznak - csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges a terhesség biztonságos megakadályozásához. A mai tabletták ezért már igen jól tolerálhatók, azaz szedésükkor többnyire semmilyen probléma vagy mellékhatás sem lép fel.

A fiatal nőknél különösen kedvelt az úgynevezett mikrotabletta, amely két hormonból áll. Manapság ilyen tablettát írnak fel a leggyakrabban. Nemcsak biztonságos védelmet nyújt, de a vérzést is enyhébbé, rendszeresebbé és panaszmentessé teheti. Egyes speciális összetételű tabletták emellett áldásos mellékhatásként a bőrre is kedvező hatást fejtenek ki. Illetve nemcsak a bőrre, de a haj is ragyogóbbá és teltebbé válhat, valamint kevésbé zsírosodik.

 

Óvszer

Megfelelő használat esetén az óvszer igen biztonságosnak tekinthető. Mielőtt először használsz „élesben" óvszert, érdemes egy rövid „próbautat" tenni, és először felpróbálni azt partneredre.

Az óvszer nemcsak a nem kívánt terhességtől véd meg, hanem a szexuális úton terjedő betegségektől (például AIDS vagy hepatitis) és kórokozóktól is. Óvszert tabletta mellett is ajánlatos használni, különösen ha partnered előtted aktív nemi életet élt.

 

Ha a fiúd azzal a mesével jön, hogy zavarja őt az óvszer, magyarázd el neki, hogy az óvszer fala csupán 0,04 milliméter vékony - azaz vékonyabb, mint egy szőrszál. Persze az elején némi megszokást igényel az a rövid szünet, amíg felkerül partnered merev péniszére az óvszer, azonban emiatt nem szabad kínosan éreznetek magatokat. Az óvszer használata során ellenben nagyon ügyeljetek a következőkre:

  • Az óvszert gyárilag légmentesen zárt fóliába csomagolják. Ha a csomagolás sérült, akkor semmi esetre se használjátok!
  • Csak ne olyan hevesen: a csomag felbontásánál ügyeljetek arra, nehogy megsérüljön az óvszer. A spermiumok már az apró, szabad szemmel nem is látható lyukon is átjuthatnak.
  • Sose tegyétek az óvszert közvetlenül a napfényre.
  • Az orgazmus után te vagy a partnered tartsátok meg kézzel az óvszert, mielőtt kihúzzátok.
  • Az óvszer lehúzásánál ügyeljen a barátod arra, hogy ne juthasson sperma a kezére, amely a későbbi játszadozásnál akár a hüvelyig is eljuthat.
  • Latexallergia esetén ne használjatok latexből készült óvszert. Léteznek poliuretánból készült kondomok is.
  • Ha pedig bekövetkezik az, ami szinte kizárt, hogy elszakad az óvszer, a lehető legrövidebb időn belül menj nőgyógyászhoz!

 

Beültethető hormonrudacska

Hormonok a bőr alatt

A bőr alá beültethető hormonrudacska a 3 hónapos injekcióhoz hasonlóan azoknak a hölgyeknek ajánlott, akik például munkájuk miatt (több műszakos munkavégzés) nem tudják azonos időpontban bevenni a tablettát. Ilyenkor helyi érzéstelenítés után egy hormontartalmú rudacskát ültetnek a felkar bőre alá, amely aztán a peteérést gátló hormonokat bocsát ki - akár 3 évig is.

Hormonrúd

Lehetséges mellékhatásként szabálytalan ciklus, zsíros és pattanásos bőr, köztes vérzés jelentkezhet, valamint kilökődési reakció vagy fertőzés is felléphet a beültetési helyen, illetve maradandó sebhely keletkezhet a karon.

 

Három hónapos injekció

Injekció háromhavonta

A depotinjekciónak is nevezett 3 hónapos injekció csak azoknak a nőknek ajánlott, akiknek lélektani okokból vagy időbeosztási problémák miatt gondot okoz a fogamzásgátlás. Fiatal lányoknak ezt a módszert csak kivételesen - ha nem jöhet szóba más fogamzásgátló módszer - ajánlják, ugyanis ebben az esetben a hormonadag rendkívül magas!

A 3 hónapos injekció egy magas dózisú progesztagénkészítmény, amely a pete érését gátolja. A 3 havonta az izomba injekciózott magas hormonmennyiség miatt komoly mellékhatások is felléphetnek: súlynövekedés, a vérzés kimaradása, hosszabb ideig tartó pecsételő vérzés, a méhnyálkahártya elváltozása, rosszullét, fáradékonyság és idegesség. A hosszú ideig tartó ösztrogénhiány miatt csökken a csontok kálciumtartalma, így oszteoporózis (csontritkulás) alakulhat ki. A 3 hónapos injekciók abbahagyása után akár egy teljes év is szükséges az első peteérésig.

A mellékhatások listája igen hosszú, így előre és nagyon alaposan mérlegeld e módszer lehetséges előnyeit és kockázatait!

 

Pesszárium (hüvelyi diafragma)

Akadály a spermiumoknak

Ez a módszer viszonylag biztonságosnak tekinthető, ha megfelelően alkalmazzák. A pesszáriumot, ezt a mintegy 6-10 centiméter átmérőjű gumimembrán-féleséget legkorábban 2 órával az aktus előtt kell felhelyezni a hüvelybe, a méhszáj elé.

Pesszárium

A kellő biztonság érdekében azonban a pesszáriumot spermicid (azaz spermaölő hatású) krémmel is kezelni kell, emellett legalább 10 perccel az együttlét előtt be kell helyezni a hüvelybe. A pesszáriumot legkorábban 6-8 órával az aktus után szabad csak eltávolítani. Ha ezeket a szabályokat pontosan követjük, akkor ez a módszer viszonylag nagyfokú biztonságot nyújt. Ez azonban azt is jelenti, hogy eléggé pontosan előre kell tudnod, hogy mikor kerül sor az együttlétre. Így például ha az orgazmusra csak a spermiciddel bekent pesszárium behelyezése után 3 órával kerül sor, már nem hat ez a módszer. Fordítva hasonló a helyzet: még ha te és barátod türelmetlenek is vagytok, akkor is legalább 10 percre lesz szükség ahhoz, hogy a spermicid krém hasson - így ezt muszáj kivárni. Ennél a módszernél mindenesetre legyen nálad óra...

A pesszárium méretét az orvosnak kell megállapítania, ugyanis pontosan illeszkednie kell. Használatát ugyancsak az orvosnál kell begyakorolnod.

 

Tapasz

Felragasztható hormonok

A fogamzásgátló tapaszt 21 napig kell folyamatosan használni, miközben hétnaponta cserélni kell - tehát ciklusonként három tapaszt kell felragasztani. A negyedik héten nem kell tapaszt használni - ekkor következik be a vérzés. A tapaszt ragaszthatod a fenekedre, a hasadra, a felkarodra vagy a felsőtestedre. A tapasz hormonális hatóanyagai (az ösztrogén és progesztagén) a bőrön át jutnak a szervezetedbe. Rendszeresen ellenőrizned kell, hogy a tapasz nem esett-e le, illetve megfelelően tapad-e a bőrödhöz. Ha elveszted vagy elold a ragasztó, akkor 24 óra után megszűnik a fogamzásgátló hatás.

 Tapasz

A tapasz nagy mérete - 4,5 × 4,5 centiméter - miatt viszonylag feltűnő, amit sok lány kellemetlennek talál. Emellett az esetek mintegy 20 százalékában a ragasztóanyag bőrirritációt okoz. A tapasszal gond nélkül lehet úszni és tusolni. A vízzel ellentétben a tapasz nem érintkezhet kozmetikumokkal vagy olajjal.

 

Hüvelygyűrű

Gyűrű a vaginának

A hüvelygyűrű hajlékony műanyag gyűrű, átmérője 54 milliméter. A hüvelygyűrűt a tamponhoz hasonlóan kell a hüvelybe helyezni. Behelyezése után a gyűrű folyamatosan hormonokat bocsát ki. Az eszközt magad is felhelyezheted, lehetőleg jó mélyre. Három hét után aztán el kell távolítanod, és hét nap szünetet kell tartani - ekkor jelentkezik a vérzés. Ha a gyűrű véletlenül kicsúszna a hüvelyből - ez leginkább aktus vagy a tampon eltávolítása közben történik meg -, azonnal vissza kell helyezned, mivel a védelem három óra után megszűnik. A gyűrűt egyesek zavarónak és kellemetlennek tartják, némely párok pedig aktus közben is érzik.

Vaginagyűrű

 

Rézspirál/hormonspirál

Praktikus - de nem fiatal lányoknak!

A spirál egy apró, rézzel bevont műanyag darab, amelyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe, ahol mintegy 3 évig maradhat. A réz hatására helyileg korlátozott gyulladás lép fel, amely megakadályozza, hogy a megtermékenyült pete beágyazódhasson a méhfalba. A hormonspirál hasonlóan működik, azonban nincs rézzel bevonva, hanem folyamatosan progesztagént bocsát ki. Ez így elég praktikusan hangzik, azonban komoly hátrányai is lehetnek.

 Rézspirál

A spirál miatt bejuthatnak külső fertőzések, amelyek eltömíthetik a petevezetéket, és akár terméketlenséget is okozhatnak. Emellett a spirál vérzési zavarokat is előidézhet.

 

Hőmérsékletmérés

A testhőmérséklet mérése naponta

A hőmérsékletméréshez egy hőmérőre és egy hőmérséklet-táblázatra lesz szükséged - ezt a gyógyszertárban vagy nőgyógyászodnál szerezheted be. Ebbe a táblázatba írhatod be testhőmérsékleted értékeit. E módszer lényege, hogy testhőmérsékletedet minden nap, ugyanabban az időpontban megméred. Mivel a termékeny napokon vissza kell fognod magad, vagy más fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznod, a hőmérséklet-mérési módszer nagy fegyelmet és önuralmat kíván.

A hőmérsékletmérés nem nyújt biztos védelmet, mivel az alkoholfogyasztás, a lázzal járó fertőzéses betegségek vagy az alváshiány megváltoztathatják a testhőmérsékletet. Ennek a fogamzásgátló módszernek egyik szükséges előfeltétele a teljesen pontos és szabályos ciklus - persze kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan nő, akinek teljesen szabályosak a ciklusai?

Hőmérséklet

Ez a módszer így működik:

Minden reggel - legalább hatórás alvást követően - ugyanakkor kell megmérned a testhőmérsékletedet, a nyelv alatt vagy a végbélnyílásban. Ez az úgynevezett bazális hőmérséklet a menstruációs ciklus során rendszeresen ingadozik: a ciklus első felében alacsonyabb, mint a másodikban. Ez a körülbelül 0,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés körülbelül egy nappal a peteérés után következik be. E hőmérséklet-emelkedés utáni harmadik nap végén kezdődik a terméketlen időszak, amely egészen a menstruációig tart.

 

Vizeletteszt/számítógép

Hormonok a vizeletben

Ez a fogamzásgátló módszer azoknak a lányoknak ajánlott, akik jól ismerik testüket, természetesen szeretnének védekezni vagy nem tolerálják a tablettát. Ehhez egy apró számítógép meg egy csomag vizelettesztcsík szükséges - ezek a patikában szerezhetők be.

Ez a módszer így működik:

A számítógép kétféleképpen dolgozhat: a klasszikus Knaus-Ogino-féle hőmérséklet-naptármódszer szerint vagy vizeletteszt alapján. Minden hónapban be kell írnod ciklusod kezdőnapját a számítógépbe. Bizonyos napokon a számítógép kéri, hogy végezz vizelettesztet. A reggeli vizelettel benedvesített tesztcsíkot ezután be kell tenned a gépbe, amely kiértékeli azt, vagyis a hormonszint alapján kielemzi, hogy „veszélyes" napról van-e szó, melyet aztán például vörös fénnyel jelez. A módszer biztonsága természetesen nagyban függ használója alaposságától. A „veszélyes napokon" más fogamzásgátló módszert kell használnod - például óvszert.

 

Fogamzásgátló hab

A hab egyedül nem elég!

Ezt a módszert csak óvszerrel vagy pesszáriummal együtt ajánlatos használni - különben felettébb bizonytalan. A módszer alapja, hogy kémiai szert kell a hüvelybe helyezni, amely aztán sűrű réteget képezve elzárja a méhszájat, és leöli a bekerülő spermiumokat. Ezek a kémiai fogamzásgátló szerek kúp, krém vagy habspray formájában, a gyógyszertárban vásárolhatók meg. A habalapú termékek hatékonyabbnak számítanak, mivel a hatóanyag egységesebben oszlik el - igaz, a habképződést egyesek kellemetlennek találhatják.

Az arra érzékeny lányoknál a hatóanyagok egyhe bőrirritációt okozhatnak.

 

Koitus interruptus

A megszakított közösülés rendkívül megbízhatatlan!

A koitus interruptus, magyarul megszakított közösülés, ugyanolyan megbízhatatlan, mint a jövő heti időjárás.

A módszer lényege, hogy közvetlenül az orgazmus előtt a fiú kirántja péniszét a hüvelyből. Ez elméletben ugyan egyszerűnek tűnik, a gyakorlati kivitelezéshez azonban már önuralom és gyakorlás szükséges, amelyet nem feltétlenül melletted kellene elsajátítania a barátodnak... Az indiai szerelmi művészet, a tantra művelői például évtizedekig tartó tanulással jutnak el odáig, hogy vissza tudják tartani a magömlésüket.

Van azonban egy ennél nyomósabb érv is: már a magömlés előtt is kiszabadulhatnak spermiumok a hüvelybe. Mivel egyetlen apró csepp spermából is mintegy 100 000 hímivarsejt kezdi meg útját a petesejt felé, a megszakított közösülés itt vajmi kevéssé hatásos.

Fontos, hogy idejekorán elgondolkodjunk a kellően biztonságos fogamzásgátló módszerről - csak így kerülhetjük el, hogy kísértésbe essünk, és a legkevésbé hatásos fogamzásgátló módszert alkalmazzuk! Ráadásul a szerelmeskedésnek sosem tesz jót, ha közben halálra idegeskedjük magunkat!

 

Sterilizálás

Inkább az idősebb hölgyeknek

Csak azok a nők sterilizálják magukat, akik már lezárták családtervezést. A sterilizálást alaposan át kell gondolni, ugyanis nem lehet tudni, miként változnak meg a körülmények mondjuk 10 év múlva. Ha a sterilizált nő később mégis gyermeket szeretne, még meg lehet kísérelni ugyan egy újabb műtétet a korábbi állapot helyreállítására, azonban ennek sikerére nincs garancia.

A sterilizálást teljes altatásban végzik, többnyire laparoszkópiás beavatkozással. A terméketlenség eléréséhez elvágják vagy elzárják a petevezetéket, esetleg csipesszel vagy gyűrűvel szűkítik le.

E a hosszú távú döntésről, annak előnyeiről és hátrányairól minden nőnek ajánlott alaposan konzultálnia nőgyógyászával. Ugyancsak ő ad felvilágosítást a műtét veszélyeiről. Az olcsónak nem nevezhető műtét teljes díját a páciensnek kell megfizetnie.

Készült: 2007.05.14.