Hosszú távú kockázatok

Így hat a tabletta

Ahogyan a női ciklusban, úgy a tabletta fogamzásgátló hatásában is nagy szerepet játszik az ösztrogén és a progesztagén. Megfelelő használat mellett a fogamzásgátló tabletta

  • megakadályozza a peteérést (ovulációgátlás);

  • csökkenti a méhnyálkahártya vastagodását – ezért enyhébb a menstruációs vérzés a tablettaszedés ideje alatt;

  • növeli a méhnyakat védő nyákdugó sűrűségét, ezáltal megnehezíti a spermiumok bejutását (lásd 1. ábra)

Ez a többszörös védelem teszi még az alacsony dózisú tablettát is az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerré.

a sűrűbb nyákdugó akadályozza a spermák bejutását
1. ábra. a sűrűbb nyákdugó akadályozza a spermiumok bejutását

A különböző fogamzásgátló tabletták

A legtöbb fogamzásgátló tabletta két hormon kombinációján alapul – ezért is nevezik őket kombinált tablettáknak. Az egyik hormon az ösztrogén (ethinyl-estradiol). A régebbi készítményekhez képest a modern monofázisú mikrotabletták jóval kevesebb ösztrogént tartalmaznak.

A másik hormonnál – progesztagén – jelentős különbségeket tapasztalhatunk az egyes készítmények között. A legtöbb progesztagén kémiai összetétele meglehetősen hasonlít a férfi nemi hormonéra, a tesztoszteronéra. Megint mások annak a progeszteron nevű sárgatesthormonnak a származékai, amely mind a menstruációs ciklus, mind a terhesség során fontos szerephez jut.

Melyek az igazi kockázatok?

Rengeteget írnak és még többet beszélnek a tabletta lehetséges kockázatairól, mellékhatásairól és előnyös tulajdonságairól, így ezek teljes körű áttekintése reménytelen vállalkozás lenne. A legfontosabb témákat azonban érdemes röviden áttekinteni. Minden bizonnyal hallottál már a trombózisveszélyről, a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. A trombózis nem más, mint vérrög, amely elzárhatja az ereket. A trombózis kialakulásának kockázatát növeli a túlsúly, a kor, a dohányzás, a családban halmozottan előforduló esetek, valamint a hosszú ideig tartó mozgásképtelenség például műtét vagy sérülés után.

A trombózis kockázata a tabletta szedésével kismértékben növekedhet, ám ez a kockázat csekélyebb, mint a terhesség alatt bekövetkező trombózisé.

Ha dohányzol, de nem szeretnél lemondani a tabletta előnyeiről, akkor ajánlott leszoknod a cigarettáról. Ezzel más kockázatot is csökkentenél: tudtad például, hogy a dohányzás a mellrák kialakulásának esélyét 50 százalékkal növeli?

Jóllehet az intenzív kutatások ellenére sem tudjuk pontosan, miért alakulnak ki tumorok, számos olyan kockázati tényezőt már sikerült azonosítani, amelyek hozzájárulnak bizonyos ráktípusok kialakulásához. A mellrák kialakulásáért a dohányzás mellett sok egyéb más faktor is felelős. Így például az örökletes hajlam, a korai első menstruáció, a későn bekövetkező menopauza, az életstílusbeli sajátosságok (például gyermekek száma) mellett valószínűleg az étkezési és az alkoholfogyasztási szokások is szerepet játszanak.

Évek óta újra meg újra fellángol a vita arról, hogy a fogamzásgátló tabletták növelik-e a mellrák veszélyét.

1996-ban egy nagyszabású tanulmány készült, amely az elmúlt 25 év összesen 45 felmérésének eredményét foglalta össze. A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik az utolsó 10 évben fogamzásgátló tablettát szedtek, megnövekedett a mellrák kialakulásának kockázata. A tanulmány ellenben megválaszolatlanul hagyott egy fontos kérdést, miszerint a magasabb szám nem abból adódott-e, hogy a tablettát szedő nők gyakrabban járnak ellenőrzésre nőgyógyászukhoz, mint azok, akik nem szednek tablettát. A különböző hiányosságok miatt a tanulmány tudományos értékét neves szakértők többször is vitatták.

Egy a közelmúltban az USA-ban elvégzett felmérés már alapvetően eltérő eredményre jutott. Összesen 9000 nőt kérdeztek meg fogamzásgátlási szokásaikról. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a mellrákkal küszködők csoportjában nem magasabb a fogamzásgátló tablettát szedők aránya, mint az egészségesek között. Azoknál, akik korábban tablettát használtak, a tumor kialakulásának valószínűsége még valamivel az átlag alatt is volt. A mellrák kialakulásának kockázatát nem befolyásolta sem az, hogy milyen régóta szedik a fogamzásgátlót, sem az, hogy hány éves korban kezdték el szedni.

Nőgyógyászod természetesen szívesen ad tanácsot, hogy milyen gyakran érdemes mammográfiai vagy mellultrahang-vizsgálatot végeztetned. Függetlenül attól, hogy gyógyszert szedsz-e vagy sem, ajánlott legalább hathavonta felkeresni nőgyógyászodat, hogy minél előbb kiderülhessen, ha történt valami változás.

Ma már ismeretes, hogy a petefészek és a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozásai általában ritkábban következnek be fogamzásgátló tablettát szedő nőknél.

A szakértők úgy vélik, hogy a test sejtjei fokozott gyorsasággal osztódnak a természetes ciklus során, ennek következtében megnövekedhet a degeneráció veszélye. A tabletta megakadályozza a természetes ciklus kialakulását, mivel hatására a petefészek egyfajta pihenő állapotba kerül.

Ezért csökken például a ciszta kialakulásának esélye a tabletta szedése esetén. Talán még emlékszel arra, hogy ha nem szedsz tablettát, akkor a peteérés kapcsán minden hónapban egyszer ciszta formájú tüsző képződik a petefészekben (lásd 2. ábra). Néha ezek a tüszők nem fakadnak fel az ovuláció során, hanem egy vagy több cisztává alakulnak át, méretüktől függően pedig ugyancsak okozhatnak panaszokat.

 

A menstruációs ciklus 
2. ábra. a menstruációs ciklus

Habár a petefészek cisztái szinte mindig jóindulatúak, esetleg orvosi beavatkozás szükséges az eltávolításukhoz. A tabletta szedése szinte teljesen meggátolja a tüsző érését. Mivel a tüszők nem tudnak kellően kifejlődni, logikus, hogy ezáltal kevesebb ciszta fog képződni. A tablettát szedő nők körében emellett sokkal ritkábban fordulnak elő ciszták és jóindulatú kötőszöveti csomók a mellben.

Készült: 2007.05.01.