Különleges helyzetek

A sok év tapasztalata alapján valószínűleg már jól tudod, hogy mit kell tenned, ha bizonyos nem várt események következnek be. A tablettád mellett található tájékoztató füzetben fontos információkat találsz ilyen esetekre.

Elfelejtettem bevenni a tablettát, mit tegyek?

Ha 12 órán belül eszedbe jut, akkor a késés ellenére vedd be nyugodtan a tablettát. Ne aggódj, a fogamzás elleni védelem még így is megfelelő. Ha 12 óránál több idő telt el, akkor vedd be rögtön a tablettát, majd folytasd a tabletta szedését az eredeti adagolásban. A következő hét napban azonban alkalmazz egy másik fogamzásgátló módszert is – például használj óvszert. Ezt hívják hétnapos szabálynak. Ha ennél a hét napnál korábban kellene abbahagynod a tabletta szedését, akkor ne tarts szünetet, folytasd a következő levéllel. Ebben az esetben a szokásos vérzés egészen addig nem jelentkezik, amíg fel nem használtad a teljes második levelet.

Mit tegyek hasmenés vagy hányás esetén?

A tabletta bevételét követő néhány órában fellépő hányás vagy komolyabb hasmenés csökkentheti a tabletta hatását. A biztonság kedvéért azonnal vegyél be egy újabb tablettát. Ha többször is hánysz, vagy panaszaid 12 óra elmúltával sem sem szűnnek meg, alkalmazz másik fogamzásgátló módszert is (pl. óvszert) a ciklusod során.

Fogamzásgátló tabletta és más gyógyszerek?

Bizonyos gyógyszerek, így például az altatók, a pszichotropikus szerek, az antibiotikumok, a görcsroham kezelésére szolgáló szerek, a hashajtók vagy az orbáncfűtartalmú készítmények gátolhatják a tabletta hatását. Ezért fontos megemlíteni nőgyógyászodnak, hogy milyen gyógyszereket szoktál szedni.

Mi a teendő, ha másik időzónába utazom?

Bárhova is utazz a világban, az időeltérés legfeljebb 12 óra lesz – ez pedig pontosan megfelel annak a tűréshatárnak, amin belül a modern mikrotabletták még gond nélkül bevehetők. Az utazás miatt nem kell új időben bevenned a tablettákat, mivel a két tabletta közötti eltérés sosem haladja meg a 36 órát, még az időeltolódás ellenére sem.

A legegyszerűbb, ha az úton még az otthoni idő szerint veszed be a tablettát (ne állítsd át az órád), majd a célországba megérkezve már a helyi időhöz igazodsz. Ha a célországban jelentős az időeltérés, akkor biztonságosabb inkább egyszer lerövidíteni a két tabletta közötti bevételi intervallumot, mintsem elhúzni azt. A legjobb, ha ezt is megbeszéled az orvosoddal!

Készült: 2007.05.01.