Külső nemiszervek

A nő külső nemi szerve a vulva. Ennek részei a vénuszdomb, a nagyajkak, a kisajkak, a klitorisz, a húgycső, valamint a hüvelynyílás.

Nincs név
1. ábra. a női nemi szervek – oldalnézet
A női nemi szervek – elölnézet

2. ábra. a női nemi szervek – elölnézet

Vénuszdomb

Ez a zsírszövetből álló rész az alhas alsó részén, a köldök alatt a szeméremcsontot fedi.

Nagyajkak

Ezek a vénuszdombtól egészen a gátig húzódó, zsírszövetből álló redők alkotják a vulva külső részét. Általában fanszőrzet takarja őket, és számos izzadtság- és faggyúmirigy található rajtuk.

Kisajkak

A kisajkak a nagyajkakon belül találhatók. E vékony szövetből álló redőknek a feladata a hüvely, a húgycső és klitorisz védelme.

Klitorisz (csikló)

A vulva ezen kicsi, fehér részét részben egy bőrredő fedi. A csiklót szivacsos szövet alkotja, amely a férfi péniszéhez hasonlóan vérrel telítődik és megnagyobbodik szexuális izgalom hatására.

Húgycső

A húgycső nyílása rögtön a csikló alatt található.

Hüvelynyílás

A húgycső alatt található a hüvelynyílás. Fiatalabb nőknél ezt részben a szűzhártyának (hymen) nevezett membrán fedheti be.

A női menstruációs ciklus 

Hogy megértsd a tablettáról következő további információkat, hasznos újból áttekintenünk, hogy pontosan mi is történik a női menstruációs ciklus során.

 

A női menstruációs ciklus

3. ábra. A női menstruációs ciklus

A petefészkek felelősek az ösztrogén és progesztagén hormonok előállításáért és azok finom egyensúlyáért. A petefészkek működését az agyból származó átvivő vegyületek irányítják. A pubertáskortól kezdődően ezek a vegyületek felelnek azért, hogy minden hónapban egy úgynevezett tüsző – hólyagszerű üreg, amelyben a pete fejlődik (1–2) – formálódjon a petefészkek egyikében. A peteérés idején ez a kb. 2 cm-es, ciszta formájú tüsző jól látható az ultrahangos felvételeken (3).

Megtermékenyülés és beágyazódás
4. ábra. Megtermékenyülés és beágyazódás

Miután a pete a két menstruáció közötti időszak közepén kilökődik a petefészekből, elválik a tüszőtől a petevezetékben (4). Ezután a pete megkezdi néhány napig tartó útját a méhüregbe (5). Az útja során 24 óráig megtermékenyíthető. Mellékesen a spermiumok akár öt napig is túlélhetnek a női szervezetben!

A peteérés helyén a most már üres tüszőből corpus luteum, azaz sárgatest képződik. Ha a férfi hímivarsejtek megtermékenyítik a petét, akkor a sárgatest felelős a hormontermelésért a terhesség korai fázisában (8). A sárgatest elsősorban sárgatesthormont vagy progeszteront termel, amely az ösztrogénhez hasonlóan egy női nemi hormon. Ha nem kerül sor megtermékenyítésre, a sárgatest nem termel több hormont és elsorvad (9). Mindeközben a méhnyálkahártya (endometrium) átalakul a progeszteron hatására – más szóval megvastagodik, hogy lehetővé tegye a megtermékenyített pete beágyazódását (4. ábra, 6. pont). Ha nem történik megtermékenyítés, a hormontermelés lecsökken és az endometrium leválik.

Készült: 2007.05.01.