A fiúk "legjobb barátja"

Amint a herék elkezdik a tesztoszteron termelését, megindul a pénisz növekedése is. Biztosan hallottál már róla, hogy fiúknál a méret számít, azaz „minél hosszabb, annál jobb". Sokszor még a mosdóban vagy a tusolóban is egymás férfiasságát hasonlítgatják, és gyakran kínozzák őket mindenféle gondok: túl nagy, túl kicsi, túl vastag, túl vékony...

Ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis ilyenkor a pénisz az egyetlen bizonyítékuk arra, hogy igazi férfiak!

Túl nagy, túl kicsi?

A pénisz méretének valójában semmi köze ahhoz, hogy milyen lesz később a fiú az ágyban, vagy milyen sokáig bírja majd. És az ernyedt állapotban mért méret sem mond sokat arról, hogy mekkora a pénisz izgalmi állapotban. Sok fiú nem is gondolná, de a túl hosszú pénisz egyaltálán nem okoz több örömöt a nők számára. A hüvely legérzékenyebb része ugyanis annak elülső fele - a hüvelyfal itt vérerekkel sűrűbben átszőtt, szűkebb és érzékenyebb. A hüvely hátsó része hátrafelé megnyúlt. Ez akadályozza meg, hogy a pénisz közvetlenül elérje a méhszájat - ezt ugyanis a lányok és nők nagy része kellemetlennek találja.

Nyomok a lepedőn

Miután a fiúk heréi megkezdték a sperma termelését, megtörténhet az első éjszakai, spontán magömlés (pollúció). Később aztán a fiúk felfedezik, hogy ezt a kellemes érzést maguknak is előidézhetik önkielégítéssel - azaz péniszük előbőrének előre- és hátramozgatásával. A legtöbb fiú reggel merevedéssel ébred.

A magömléssel akár 600 millió spermium is távozhat a húgycsövön át. Jó tudni: sperma és vizelet sosem távozik egyszerre!

A tesztoszteronszint egyensúlyának beálltáig igen kellemetlen dolgok is jelentkezhetnek a fiúknál - például minden előjel nélkül egyszer csak erős merevedésük támad, sőt akaratlanul akár el is élvezhetnek. Elképzelhetjük, mit érez az, akivel mindez például tornaórán fordul elő - de hát ezzel nem lehet mit tenni, a pubertáskorban megőrülnek a hormonok.

Mi kell ahhoz, hogy felálljon?

A férfiak külső nemi szerve a pénisz és az alatta található herezacskó. A herezacskóban két, tojás formájú here található, amelyek hímivarsejteket termelnek. A herék a férfi legérzékenyebb részei. Jó oka van annak, hogy a herék a testen kívül vannak - a spermaképződéshez ugyanis a has belsejében uralkodó hőmérsékletnél alacsonyabb szükséges.

A pénisz belsejében szivacsos szövet található. Izgató gondolatok vagy érintés hatására ez a szivacsos szövet vérrel telítődik, és a pénisz megmerevedik, azaz „feláll".

A pénisz csúcsán található a makk, amely rendkívül érzékenyen reagál a szexuális ingerekre. A makkot rugalmas bőr, az úgynevezett előbőr veszi körbe, amely teljesen hátratolható a makk mögé. A körülmetélt fiúknál hiányzik az előbőr.

A merevedés egyébként nem izommunka. Az álló péniszhez összetett agyi folyamat szükséges - az orgazmus úgymond a fejben kezdődik. A szexuális ingerekre reagáló idegi impulzusok végigszaladnak a gerincen, és megadják a jelet a pénisz szivacsos szöveteinek a vérrel telítődésre. Ezután megnövekszik a nyomás - körülbelül úgy, mint amikor a kerékpárod gumiját pumpálod fel.

Ha nem állna fel

Az agy izgalomközpontja a szexuális ingerek mellett a félelemre és stresszre is reagál, így megeshet, hogy elmarad a merevedés - még akkor is, ha nagyon akarja a fiú. Ez könnyen előfordulhat például az „első alkalom" izgalmában. Ilyenkor akárhogyan erőlködik is a fiú, nem engedelmeskedik neki a férfiassága. Mindennek természetesen semmi köze az impotenciához - ahogy alábbhagy az izgalom, a pénisz is újból „mintaszerűen" fog viselkedni.

Túl korán...

Ennek persze az ellenkezője is előfordulhat, azaz a fiú annyira felizgul, hogy még a behatolás előtt bekövetkezik az orgazmus. Ettől ne féljetek, legközelebb biztosan sikerülni fog - végül is rengeteg időtök van gyakorolni! Annak, hogy a fiúk a legtöbbször hamarabb elélveznek, mint a lányok, igen egyszerű oka van - a fiúk izgalmi görbéje eltérő jellegű, mint a lányoké.

Készült: 2007.05.14.

Kapcsolódó cikkek