Lexikon

Kifejezés címe

Agyalapi mirigy

A hipofízisnek is nevezett agyalapi mirigy belső elválasztású mirigy, amely fontos szerepet tölt be a szervezet hormonháztartásának szabályzásában. Az agyalapi mirigy által termelt hormonok hatására képződik ösztrogén és gesztagén a női szervezetben.

AIDS

Az AIDS betűszó, amely az "Acquired Immune Deficiency Syndrome", azaz „szerzett immunhiány szindróma“ kifejezést takarja. Az AIDS a nemi úton terjedő betegségek legrosszabbika: aki megfertőződik az AIDS HIV vírusával, az nagy valószínűséggel meg is hal. Sajnos nem lehet könnyen megállapítani, hogy valaki fertőző-e vagy sem, ugyanis a fertőzés és a betegség kitörése között akár hosszú évek is eltelhetnek. A HÍV vírus leggyakoribb átviteli módja a védekezés nélküli szexuális együttlét. Az AIDS ellen nincs védőoltás! A fertőzés után a betegség nem gyógyítható és meg sem állítható – csupán annak lefolyása lassítható erős gyógyszerek segítségével. Éppen ezért az AIDS kapcsán a megelőzés az egyetlen rendelkezésünkre álló eszköz. Figyelem: más, nemi úton terjedő betegségek – például a tripper, a szifilisz vagy a chlamydia – növelhetik a HIV fertőzés veszélyét! A HIV vírusa nem vihető át kézfogással, testkontaktussal vagy csókkal – akár még abból a kólásüvegből is kockázat nélkül ihatunk, amelyből AIDS-beteg ivott előttünk. A vírus átvitelének feltétele, hogy a vírus közvetlenül a véráramba kerüljön. A védekezés nélküli szex során a vírus a nemi szervek érzékeny, vékony nyálkahártyáján keresztül juthat a véráramba.

Akne

Az akne gyakori bőrrendellenesség, melynek jellemzői a bőr túlzott faggyútermelésének hatására megjelenő gyulladás nélküli (mitesszer) és gyulladásos (pattanás, cisztikus akne) bőrpanaszok. Az akne a serdülő lányok körében különösen gyakori, melynek oka az androgén hormonszint megnövekedése a pubertáskorban. Bizonyos esetekben az aknés panaszok akár felnőttkorban is megmaradhatnak. Az akne kialakulását több tényező is befolyásolja. A legtöbb aknéban szenvedő nőnél a faggyúmirigyek androgénra mutatott túlérzékenysége áll a dolog hátterében, de előfordulhat, hogy a túlzott androgéntermelés okozza a problémát. A faggyúmirigyben az 1-es típusú 5-alfa-reduktáz enzim a tesztoszteront a jóval nagyobb aktivitású dihydro-tesztoszteronná alakítja át, amely tovább stimulálja a faggyúmirigyek működését. Mivel a hormonális egyensúly felborulása az akne kialakulásának egyik legfontosabb tényezője, az akne gyógyításának lehetséges módja a szisztémás hormonterápia. Az orális fogamzásgátlók alkalmazása erre a célra hatékony eljárásnak bizonyult. Az ösztrogén gátolja a gonadotropin kiválasztását az agyalapi mirigyben, ezáltal gátolja az androgén termelését a petefészekben és a mellékvesében. Emellett közvetlen hatással bír a faggyútermelésre, valamint növeli a szexuálhormon kötő globulin (SHBG) szintjét, amely csökkenti a tesztoszteron szintjét.

Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL)

Ezen lipoproteinek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a koleszterin szállításában a májból a perifériás szövetek felé.

Amenorrhoea

Az amenorrhoea a menstruáció hiánya, amely lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges amenorrhoea az első menstruáció hiánya, melyet gyakran a későn bekövetkező pubertáskorhoz kötnek. A jóval gyakrabban előforduló másodlagos amenorrhoea a menzesz kimaradását jelenti azoknál a nőknél, akiknek azt megelőzően már legalább 6 hónapon át rendszeres vagy 12 hónapon át rendszertelen vérzésük volt. A becslések szerint az amenorrhoea körülbelül 3 százalékos gyakorisággal fordul elő. A terhességtől eltekintve a másodlagos amenorrhoea leggyakoribb okozója a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a nem megfelelő testsúly (19-nél alacsonyabb testtömeg-index), a korai petefészek-elégtelenség, a pajzsmirigy megbetegedése. A vérzés emellett kimaradhat a tabletta abbahagyását követő 6-8 hétben, hormonszint-ingadozás vagy stressz hatására (ideértve az örömteli eseményekkel járó pozitív stresszt is), de depresszió vagy táplálkozási zavarok következtében is. Egyes gyógyszerek is előidézhetik a menstruáció kimaradását. A professzionális teljesítménysportolók gyakran szenvednek amenorrhoeában.

Anális közösülés

A közösülés egyik módja, amikor a pénisz a végbélbe jut. Nagy óvatosságot és figyelmet igényel, ugyanis a bélfal nagyon sérülékeny, de akár a pénisz is felületi sérüléseket szenvedhet. Az anális közösülésnél igen nagy a HIV fertőzés esélye, így azt csak vastag falú óvszerrel és síkosítóval ajánlott végezni.

Androgének

Férfi nemi hormonok, amelyet a férfi heréi termelnek, és amelyek a férfi nemi karakterjegyek kialakulásáért felelősek. A legaktívabb férfi nemi hormon a tesztoszteron, amelyet kis mértékben a női petefészek is termel, egészen a menopauzáig (változókor). Ezek a hormonok a kiváltói a férfias külső jegyeknek – például a szőrzettel borított arcnak, az erős, férfias testalkatnak vagy a mély hangnak.

Androgenikus

Férfias túlsúly hatása.

Androgén okozta bőrrendellenességek

Az androgének leggyakrabban zsíros és pattanásos bőrt okoznak, ugyanis képesek fokozni a szőrtüszők faggyútermelését. A túlzott faggyútermelés – szakszóval seborrhoea – akkor következik be, ha a faggyúmirigyek túlérzékenyen reagálnak az androgénre vagy az androgénszint túlságosan magas.

Anémia

Vashiányos vérszegénység. A vérben oxigént szállító hemoglobinok mennyiségének csökkenése a vashiány következtében.

Anovulációs ciklus

Menstruációs ciklus, amelyben nem történik peteérés. A szervi okok kizárása után ez a funkcionális zavar legtöbbször pszichoszomatikus problémákra vezethető vissza. Az anovuláció, azaz az elmaradt peteérés általában a terméketlenség egyik legfontosabb oka.

Anti-mineralocorticoid hatás

A mineralocorticoid kifejezést azokra a szteroid hormonokra alkalmazzák (pl. aldoszteron, dezoxikortikoszteron) amelyek a mellékvesekéregben képződnek és amelyek a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát szabályozzák. Tehát az anti-mineralocorticoid hatás ezen szteroidok működésével ellentétes hatást jelenti.

Atherosclerosis

Az artériák beszűkülése az ér falán lerakódott zsíros plakkok miatt.

Áttöréses vérzés

Nem várt vérzés a tablettaszedés időszakában.

Barlangos test

Szivacsszerű szövet a pénisz belsejében. Izgalom hatására vérrel telítődik, amely a pénisz duzzadásához és merevedéséhez vezet.

Bartholinitis

A szeméremajkak bartholin-mirigyeinek gyulladása fertőzés hatására. A mirigy kivezető nyílásának eltömődése gennyképződést vagy akár tályogot is előidézhet. Ha az antibiotikumok nem segítenek, akkor a tályogot teljes altatásban kell felvágni, sőt akár a mirigy eltávolítása is szükségessé válhat.

Bartholin-mirigyek

Két apró mirigy a szeméremajkakon, melyek váladékot termelnek. Szexuális izgalom hatására folyadékot választanak ki, amely nedvessé teszi a hüvelyt.

Beágyazódás megakadályozása

A progesztagének a méhnyálkahártya fejlődését is gátolják, így az a szokottnál vékonyabb lesz, megnehezítve az embrió beágyazódását, amennyiben mégis megtörténne a megtermékenyítés. Az orális fogamzásgátlók ösztrogenikus hormonjai a méhfal szövetének fejlődésére is kihatnak. Az így kialakuló ödémás területeken ugyancsak kisebb a beágyazódás esélye. Ha mégis létrejött a megtermékenyítés, az oralis fogamzásgátlók már nem avatkoznak be a folyamatba, így kialakul a terhesség. Mivel a tablettáknak nincs magzatkárosító hatása, a terhesség nyugodtan megtartható. Ebben az esetben azonban a tabletta szedését természetesen azonnal abba kell hagyni.

Biszexualitás

Szexuális vonzódás mindkét nemhez. A biszexualitás lehet átmeneti vagy akár tartós is.

Blow-job

A nő a férfi péniszét szájával, nyelvével izgatja. Lásd még: orális közösülés.

BMI

A BMI az angol „Body-Mass-Index" kifejezés rövidítése, amelynek magyar megfelelője a testtömegindex. A BMI egy képlet, amely megmutatja, hogy tényleg problémás-e a súlyod. Számolási módja a következő: Testsúlykilogramm ———————————————————————— = BMI Testmagasság méterben x Testmagasság méterben BMI kategóriák: 18,4 alatt: Alultápláltság 18,5 bis 24,9 Normál testsúly 25,0 bis 29,9 Enyhe túlsúly 30,0 bis 34,9 Első fokú túlsúly 35,0 bis 39,9 Másodfokú túlsúly

Cellulitisz (narancsbőr)

Számos lány és asszony szenved a bőr alatti zsírréteg kívülről is látható egyenetlenségeitől. A narancsbőr, azaz a cellulitisz főleg a fenéken, a combon, a mellen és a felkaron jelentkezhet. A kötőszövet elernyedésének lehetséges okai a mozgásszegény életmód, az egészségtelen és túlzott mértékű táplálékbevitel, valamint a hormonháztartás felborulása.

Chlamydia

A chlamydia trachomatis baktérium olyan mikroorganizmus, amely számos, nemi úton terjedő betegséget válthat ki – például húgycső- és mellékheregyulladást a férfiaknál, méhnyak-, húgycső- és medencegyulladást a nőknél.

Chlamydiafertőzés

Nemi úton terjedő baktériumfertőzés. A nőknél a méhszáj és a húgyutak gyulladását okozhatja, míg a férfiaknál folyás jelentkezhet a péniszből. Chlamydiafertőzés esetén mindkét partner egyidejű kezelése szükséges, ellenkező esetben jelentkezhet az ún. „ping-pong hatása“, amikor is a partnerek újra és újra megfertőzik egymást.

Chloasma

Az arc rendellenes elszíneződése kombinált orális fogamzásgátlót szedő vagy állapotos nők körében. Vélhetően a megnövekedett ösztrogénszint okozza.

Ciklus lefolyása

A menstruációs ciklus kifejezés a termékeny korban lévő nők méhnyálkahártyájának sorozatos változásait takarja. A ciklus hossza az egyes nők esetében eltérő, de leggyakrabban 24 és 35 nap között van. A ciklus hossza átlagosan 28 napnak tekinthető. A menstruációs ciklus három szakaszra osztható: a menstruációs szakaszra, valamint a peteérés előtti és utáni szakaszokra. A menstruációs szakasz periodikus vérzéssel jár, melynek során mintegy 30-40 ml vér, szövetfolyadék, nyák és epithelialis sejt lökődik ki. Ez a szakasz háromtól hét napig tart. A folyamathoz a méhnyálkahártya szövetének megváltozása is társul. Ilyenkor a méhnyálkahártya külső rétege (a stratum functionalis) degenerálódik és lassan leválik. Ezzel egyidejűleg a méhmirigyek kiürítik tartalmukat és összeomlanak. Menstruáció körülbelül 28 naponta történik az élet folyamán, az első vérzéstől egészen az utolsóig (menopauza). Az első vérzés idején a női szaporító szervek még nem teljesen érettek, ezért az első néhány évben a ciklusok gyakorta rendszertelenek és anovulációs vérzés is felléphet. A menstruációs vérzés általában 20 és 40 éves kor között a leginkább rendszeres. A menopauza határán a ciklusok újra rendszertelenné válhatnak.

Ciklus rendszeressége

A rendszertelen ciklus és az ehhez kapcsolódó egyéb menstruációs rendellenességek igen gyakoriak és mind pszichés, mind fizikai szempontból hátrányos hatásúak. A szabályos menstruációs ciklus kedvező jel, az orális fogamzásgátlókat ezért úgy fejlesztették ki, hogy javítsák a ciklus rendszerességét. A terhesség megelőzésén túl az orális fogamzásgátlók segítségével számos, a hormonális egyensúlyhoz kapcsolódó panasz orvosolható – például a rendszertelen ciklus és a dysmenorrhoea. Ilyenkor az adott hormonok szintje stabilizálódik, így a méhnyálkahártya egyenletesen vastagszik meg. A hét napos szünet ugyanakkor lehetővé teszi a korábbi menstruációs minta követését.

Ciszta

A női petefészekben történő cisztaképződés legszélsőségesebb formája az ún. policisztás ovárium szindróma (PCOS). Számos egyéb más tünet és anyagcserefolyamatbeli változás mellett ilyenkor a petefészek felszíne alatt több különböző méretű ciszta fejlődik ki, melyek leginkább a gyöngyfüzérhez hasonló formában rendeződnek.

Cukorbetegség

Lásd diabétesz

Cunnilingus

A női külső nemi szervek stimulálása a száj, a nyelv vagy a fogak segítségével.

Csikló

Lásd „klitorisz”.

Defloráció

A „szüzesség“ elvesztése, amikor az első közösülés során a szűzhártya felszakad. Lásd még: hymen.

Degeneráció

Rosszabbodás, elváltozás, leépülés.

Depresszió

Hangulati elváltozással együtt járó betegség, amelynek legfőbb tünetei a lelki elesettség, a melankólia és a szomorúság. Súlyosabb esetekben a beteg az öngyilkosság gondolatával is foglalkozik. Ha úgy véled, hogy depresszióban szenvedsz, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Diabétesz

A vér glükózszintjének megemelkedése étkezés után, melynek hátterében az inzulin nevű hormon hiánya vagy elégtelen szintű termelése áll.

Dohányzás

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros – és mégis, minden nap újabb fiatalok gyújtanak rá életük első cigarettájára. Pedig éppen elkezdeni nem lenne szabad, ugyanis a cigaretta ördögi kör. Kezdetben azt hiszed, hogy mindent ellenőrzésed alatt tartasz. Ez azonban rögtön megváltozik, amint a szervezeted hozzászokik egy bizonyos nikotinmennyiséghez. Ekkor válik a dohányzás (káros) szenvedéllyé, amelyről már nagyon nehéz leszokni, az életed pedig innentől örökös örlődés lesz a „le akarok szokni“ és a „dohányoznom kell“ között. Ugyanis nagyon jól tudod, hogy a dohányzás egy csomó komoly betegség kiváltója. A leszokást már csak az is megnehezíti, hogy a cigaretták nikotin és kátrány mellett akár százféle, a rászokást elősegítő vegyületet is tartalmazhatnak – például alkoholt vagy csokoládékivonatot. A dohányzás nemcsak az érelmszesedés, szívinfarktus vagy tüdőrák kockázatát növeli, de a külsődnek sem tesz jót. Az ártalmas anyagokat ugyanis nemcsak a vese szűri ki, de azok a bőrön át is kiválasztódnak. A dohányzás hatására így a bőröd elszürkül, a pórusaid pedig kitágulnak. A dohányzás mellett nem előnyös a tablettaszedés, ugyanis a tablettaszedés és dohányzás együtt növelheti a trombózis kockázatát. Tehát ha dohányzol, és tablettát szeretnél, akkor mindenképpen beszélned kell a nőgyógyászoddal. Ő majd részletesen felvilágosít a lehetséges egészségügyi kockázatokról, és nagy valószínűséggel megpróbál majd lebeszélni a dohányzásról.

Dysmenorrhoea

A dysmenorrhoea kifejezéssel a fájdalmas menstruációt illetjük, amely igen elterjedt nőgyógyászati probléma – becslések szerint a menstruáló nők mintegy 50 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben. Ezen nők mintegy 10 százaléka az erős fájdalmak következtében havonta akár 3 napra is munkaképtelenné válhat. A dysmenorrhoea igen gyakori a fiatal nők körében és legtöbbször az első menstruáció utáni 2 év során jelentkezik. A gyötrő alhasi fájdalom a menstruációval egyidőben, vagy röviddel előtte lép fel és egyéb tünetek is társulhatnak mellé – például rosszullét, hányiger, ájulás és fájdalmak a gerinctájékon vagy a combokban. A dysmenorrhoeát vélhetően a méhnyálkahártya peteérés során fellépő túlzott prosztaglandin-termelése okozza, amely a méhizomzat, azaz a méh középső rétegének összehúzódását váltja ki. A kombinált orális fogamzásgátlók hatékony segítséget jelenthetnek a dysmenorrhoea kezelésében, mivel gátolják a peteérést, csökkentik a méh összehúzódását és a méhnyálkahártya prosztglandin-koncentrációját.

Ejakuláció

A férfi magömlése.

Ejakulátum

Hímivarsejtekből és szekrétumból álló ondófolyadék.

Előbőr

A makkot körülvevő, rugalmas bőr, amely hátra is húzható a makkról.

Előváladék

Szekrétum, amely a magömlés előtt távozik szexuális izgalom hatására. Mivel elképzelhető, hogy spermiumokat is tartalmaz, már a magömlés előtt is ajánlott védekezni. A megszakított közösülés ezért nem tekinthető biztonságos módszernek.

Endometriális carcinoma (rákos daganat)

A méhnyálkahártya rákos elváltozása.

Endometriózis

A méhnyálkahártya benőhet a méh izmos falába vagy kórosan beágyazódik a méhen kívül, például a medenceüregben.

Endometrium

Lásd “méhnyálkahártya”

Enzim

Protein (fehérje), amely egy meghatározott biokémiai reakciót fokoz.

Erekció

A pénisz megmerevedése izgatás hatására.

Eritrocita

Vörös vérsejt.

Erogén zónák

Azon testtájak, melyek a szexuális izgatásra különösen érzékenyen reagálnak.

Erős vérzés

Erős vérzésről akkor beszélhetünk, ha az rendszerint hét napnál tovább tart és napi hat tamponnál vagy betétnél is többre van szükség. Erős vérzés léphet fel a spirállal védekező nőknél, de utalhat átmeneti hormonzavarra, méhgyulladásra, endometriózisra, miómára vagy akár méhnyakrákra is. Szédüléssel, rosszulléttel és keringési problémákkal kísért nagyon erős vérzés esetén hívjunk azonnali orvosi segítséget!

Esemény utáni tabletta

Az esemény utáni tabletta nem fogamzásgátlási módszer, hanem kifejezetten szükséghelyzetekre szánt gyógyszerkészítmény. A védekezés nélküli együttlétet követő 72 órában kell bevenni.

Fellatio

A férfi külső nemi szerveinek izgatása a száj, a nyelv és a fogak segítségével.

Fitymaszűkület

A pénisz előbőrének összeszűkülése. Ennek jele, hogy az előbőrt nem lehet hátrahúzni a makkon. Hat hónapos korig a fitymaszűkület normálisnak tekinthető. Ha azonban vizelési panaszokat okoz, vagy az erekció során fájdalom lép fel, akkor a fitymaszűkületet műtéti úton kell enyhíteni.

Fogamzásgátlás

Bármely olyan visszafordítható mechanizmus, amely megakadályozza a nemkívánt terhesség bekövetkezését. A terhesség megelőzésére léteznek hormonális, mechanikus, természetes, illetve műtéti módszerek.

Fokális vagy szaggatott migrén

Részleges látásvesztéssel járó fejfájás, amelyhez a következő tünetek társulhatnak: rendszertelen, villogásszerű fényérzet, hirtelen, rövid ideig tartó zsibbadás, érzékek kiesése, az egyik testfélre, az egyik oldali végtagokra, illetve a nyelv egyik felére kiterjedő gyengeség.

Follikulus stimuláló hormon (FSH)

Az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely a tüsző fejlődését serkenti a petefészekben.

Folyás

A fehéres, enyhén savas folyás – melyet fehérfolyásnak is neveznek – az egészséges hüvelyflóra jele, amely elegendő tejsavbaktériumot tartalmaz. A peteérés alatt és a menstruáció előtt, illetve után a folyás felerősödhet. Ha a folyás elszíneződött, darabos vagy kellemetlen szagú, az valószínűleg nemi úton szerzett fertőzésre utal. Ebben az esetben sürgősen ajánlatos nőgyógyászt felkeresned, aki a kenetből megállapíthatja a fertőzés kórokozóját. Bizonyos esetekben nemcsak téged, de partneredet is gyógyszerrel kell kezelni.

Franciázás

Az orális szex minden olyan formája, mely során a partnerek a nemi szerveket szájjal izgatják.

Frigiditás

A frigiditás a nemi vágy hiányát vagy eltűnését jelenti a nőknél.

Galactorrhoea

A szoptatás időszakán kívüli abnormális tejkiválasztás.

Gát

A nőknél a végbélnyílás és a hüvely, a férfiaknál a végbélnyílás és a herezacskó közötti szakasz.

Genitáliák

A férfi és női nemi szervek megjelöléseként használt kifejezés.

Gesztagének

A petefészek által termelt női nemi hormonok egyik fajtája, melyek a szaporodást irányítják.

Glükokortikoid

A mellékvesekéregben képződő szteroid hormon, amely elengedhetetlen a test megfelelő szénhidrát-, zsír- és fehérjehasznosításához.

Glükokortikoid aktivitás

A glükokortoid kifejezéssel a szénhidrát-anyagcserét befolyásoló mellékvese-hormonokat illetjük. Ilyen tekintetben a C11 és C17 pozícióban oxigénatommal bíró szteroidok aktívak. Ilyen például a kortikoszteron és a kortizol (hidrokortikoszteron) is.

Glükózintolerancia

Glükózintolerancia alatt azt értjük, amikor étkezés után megnövekszik a glükózszint a vérben. Számos hasonlóságot mutat a cukorbetegséggel. Utalhat cukorbetegség jelenlétére, vagy kialakulására.

Gonadotropin hormonok

Hormonok, amelyek a nőknél a petefészkeket, a férfiaknál a heréket stimulálják. A két legfontosabb gonadotropin hormon a follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH).

Gonorrhoea

A gonorrhoea avagy tripper neve a görög „gonorrhoe“ szóból származik, amely „nemi folyást“ jelent, és amely jól mutatja, hogy miről is ismerhetjük fel ezt a betegséget. Gonorrhoea-fertőzés esetén sárgás-zöldes folyás jelentkezik a hüvelyből és a húgycsőből, a vizelést pedig égő érzés kíséri. A kezeletlen tripper a petevezeték vagy az ondóvezeték gyulladásához vezethet, amelynek következménye akár terméketlenség is lehet. Az idejekorán felismert tripper ellenben ma már antibiotikumok segítségével könnyedén kezelhető. Fontos: a kezelés során le kell mondani a szexről, továbbá mindkét partner kezelése szükséges! De még ennél is jobb elkerülni a fertőzést – például óvszer használatával.

G-pont

Titokzatos pont a női hüvelyben, amelynek izgatása állítólag soha nem tapasztalt kéjt okoz. A G-pont létezését eddig sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudták.

Gyenge vérzés

Gyenge vérzésről akkor beszélünk, ha az rendszerint három napnál rövidebb ideig tart és naponta kettőnél kevesebb tampon vagy betét is elég. A gyenge menstruáció mögött általában nem áll betegség. A gyenge vérzést akár a tabletta szedése is okozhatja.

Hajhullás

Az egészséges és telt haj meghatározott ciklus szerint növekszik. A 2-6 évig tartó növekedési fázis és a kb. 2 hétig tartó átmeneti fázis után következik a 2-4 hónapig tartó nyugalmi fázis. Ha a hormonális egyensúly zavart szenved, akkor ezek a fázisok összekeverednek, amelynek következtében hajhullás jelentkezhet. A hormonháztartás zavarait az androgén nevű férfihormonok túlzott mértékű előállítása okozza – ezeket a hormonokat kis mértékben ugyanis a női szervezet is termeli. Az androgének olyan hatást fejtenek ki a fej bőrében, amely a haj ciklusát teljesen összezavarja. A problémán segíthetnek egyes, speciális hormonkomponenst tartalmazó orális fogamzásgátló tabletták. Ezek a felesleges androgén mennyiséget lekötik a női szervezetben. Így a hormonok újra egyensúlyba kerülnek és a haj is beállhat eredeti, természetes ciklusára. A hajhullásnak persze emellett számos egyéb oka is lehet, így ajánlatos erről orvosodnak is beszámolnod.

Hatásmód; az orális fogamzásgátlók hatásmódja

A nők szervezetében termékeny éveik alatt rendszeres ciklusokban bekövetkező változások történnek. Ennek legfőbb irányító szerve az agyalapi mirigy, amely follikulus stimuláló hormont (FSH) és luteinizáló hormont (LH) termel. Ezek a hormonok rendszeresen időközökben ösztrogén és progeszteron termelésére serkentik a petefészkeket. A ciklus célja, hogy a nő alkalmas legyen a terhesség vállalására, amennyiben védekezés nélküli nemi életet folytat. Az orális fogamzásgátlók célja, hogy megszakítsák ezt a természetesen folyamatot és átmenetileg meggátolják a terhesség kialakulását.

Hematokrit

A hematokrit a vörösvértestek térfogatát adja meg a teljes vértérfogat százalékában.

Hemoglobin

Oxigént szállító fehérje a vörös vérsejtben (eritrocita).

Hemosztatikus rendszer / hemosztatikus egyensúly

A hemosztatikus rendszer a szív- és keringési rendszer egyensúlyának helyreállítását segíti sérülések esetén. A rendszer egyensúlyának felborulása ártalmas komplikációk kialakulásához vezethet. A hemosztatikus rendszer túlzott aktivitása következtében vérrögök alakulhatnak ki a vérkeringésben, míg a túl alacsony aktivitás ellenőrizhetetlen vérzéshez vezethet. Ezen egyensúly felbomlása akár életveszélyes helyzetet is okozhat.

Hepatitis

A májgyulladás számos formája ismeretes. A májgyulladást egyaránt kiválthatja az alkohol, egyes vírusok vagy baktériumok de akár gyógyszerek is. A fiatalkorúaknál a hepatitis B rendkívül elterjedt, mivel nyálkahártyán keresztül is képes terjedni. Elég a legkisebb bőrsérülés és a vírussal fertőzött nyál, ondó, vér vagy vizelet azonnal a vérkeringésbe jut. A hepatitis B akár csók útján is fertőzhet. A betegség néha csak a fertőzés után hónapokkal törik ki. Tünetei közé tartozik a barna színű vizelet, a széklet elszíneződése, izom- és izületi fájdalmak, étvágytalanság és levertség. A hepatitis B ellen szerencsére létezik megelőző védőoltás.

Herék

A herezacskóban lévő férfi nemi mirigyek, melyekben a férfi hímivarsejtek képződnek.

Herpes genitalis

Fertőző betegség, melyet a Herpes-simplex vírus (HSV) idéz elő. Egyik formája égető hólyagokat eredményez a száj sarkában, másik formája pedig vaginális fertőzést okoz, amelynél a vagina külső részén, a férfiaknál pedig a péniszen apró fehér hólyagok jelentkeznek. Kipukkadásuk után a hólyagokban található folyadék gyulladást és lázat is előidézhet.

Heteroszexualitás

Az ellenkező nem képviselőivel szemben tanúsított szexuális vonzalom és magatartás.

Hipertenzió

Magas vérnyomás

Hirsutizmus

Nőknél jelentkező túlzott szőrnövekedés az arcon.

Hiszterektómia

Műtét, amely során a méhet sebészi úton távolítják el.

HIV

A HIV, azaz a Humán Immundeficiencia Vírus óvszer nélküli szexuális érintkezéssel, fertőzött injekcióval (pl. drogfogyasztók) vagy fertőzött vér átömlesztésével terjedhet. Csókkal nem fertőz a vírus, ugyanis az kizárólag vérrel, spermával, hüvelyváladékkal valamint a köldökzsinóron át, illetve az anyatej útján terjed. A fertőzés után akár évekig nem jelentkezik egyetlen tünet sem. A fertőzött személy viszont akkor is HIV-pozitívnak számít, ha még nem tört ki rajta a betegség, ugyanis ilyenkor is képes továbbfertőzni. A HIV vírusát antitest-vizsgálattal lehet a vérből kimutatni. Ezek az antitestek mintegy 6 héttel a fertőzés után mutathatók ki először. A fertőzés első jeleiként megduzzadnak a nyirokcsomók, láz és hasmenés lép fel, valamint a fertőzött érzékenyebbé válik a fertőzésekkel szemben. A betegség további lefutása során tumorok is jelentkezhetnek. A betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges. Speciális, erős gyógyszerek segítségével azonban késleltethető az AIDS kialakulása.

Homoszexualitás

Az azonos nem képviselőivel szemben tanúsított szexuális vonzalom és magatartás.

Hormonok

A hormonok a test hírvivő anyagai. A hormonokat meghatározott mirigyek és szövetek termelik és adják le a szervezetben. A hormonok a test számos funkcióját irányítják, így például a növekedést, a nemi érést, illetve a stresszre vagy betegségekre adott válaszreakciókat.

Hormonpótló kezelés (HRT)

A hormonpótló kezelés során természetes ösztrogént és progeszteront juttatnak olyan nők szervezetébe, akiknél a petefészkek nem termelnek elegendő mennyiségű hormont – például betegség vagy a menopauza (változókor) miatt.

Humán gonadotropin hormon (HCG)

Hormon, mely a korai fázisban lévő embrió hatására termelődik. A hormon a női véráramba belépve a sárgatestet további progeszteron termelésére ösztönzi. Ennek következtében nem következik be a menstruáció, a megtermékenyített pete beágyazódhat és így kifejlődhet a terhesség. Ez a hormon nagyon hasonló a luteinizáló hormonokhoz.

Hüvelyi diafragma

Lásd „pesszárium”.

Hymen

Orvosi kifejezés a szűzhártyára. A hymen vékony, rugalmas hártya a hüvely bemeneténél. A hymen akár már az első közölés előtt is magától elszakadhat, például sportolás közben.

Hypermenorrhoea

Megszokott rendszerességgel jelentkező, a szokásos ideig tartó, de a szokásosnál erősebb vérzés.

Implantáció

Az a folyamat, amikor az embrió beágyazódik a méhfalba. Ez általában 14 nappal azután történik, miután a hímivarsejt megtermékenyíti a petét és embrió képződik.

Impotencia

Ha egy férfinak szexuális izgalom hatására egyáltalán nem vagy csak ritkán támad merevedése, akkor impotenciáról beszélünk. Az impotencia a kor előrehaladtával egyre gyakrabban lép fel. Az impotencia általában csak nagyon ritkán vezethető vissza szervi vagy hormonális okokra, hátterében inkább pszichológiai okok állhatnak: stressz, félelem, bűntudat vagy fáradtság.

Izgalmi fázis

A szexuális stimuláció hatására kiváltott első testi reakció.

Kandidiázis

A hüvely candida gomba által okozott gombás fertőzése. A candida spóráit mindenhol megtaláljuk – az uszodában, de akár a fehérneműn is. Így a kandidiázis nemcsak közösülés útján vihető át, hanem szinte bárhol elkapható. A candida gombái tünetmentesen is megélhetnek a hüvelyben. Amint azonban felborul a hüvely természetes pH-egyensúlya, hirtelen szaporodásnak indulhatnak és gyulladást, viszketést és folyást idézhetnek elő.

Kasztráció

A herék műtéti úton történő eltávolítása, melyre például prosztatarák miatt kerülhet sor. Erre azért van szükség, mert a herék által termelt tesztoszteron segíti a prosztatarák fejlődését. A kasztrációnak közvetlenül nincs hatása a szexuális vágyra, azonban hosszú távon a szex iránti vágy csökkenhet.

Kémiai fogamzásgátlók

A kémiai fogamzásgátlók elölik a spermiumokat, így megakadályozzák azok bejutását a petevezetékbe. A kémiai fogamzásgátlók önmagukban nem tekinthetők teljesen biztonságosnak, így ajánlott őket óvszerrel vagy pesszáriummal együtt használni. A kémiai fogamzásgátlók kúp, zselé, tabletta vagy hab formájában érhetők el.

Kenet, hüvelykenet

A nőgyógyász vattapamaccsal vesz kenetet a méhszáj nyálkájából. Ezt aztán vékony filmként üveglapra viszi fel, melyet mikroszkóppal megvizsgál. A vizsgálat pontos információt ad a hüvelyflórában élő baktériumokról. A citológiai (sejttani) vizsgálathoz a hüvelyfalról és méhszájról vett kenet mellett apró szövetmintákat is vesznek a szövetek felszínéről. A kenetet a rák korai felismeréséhez laborban is megvizsgálják. Lásd még: Papanicolau-hüvelykenet és Papanicolau-festés.

Kismedencei gyulladásos megbetegedések (PID)

A méh, a petevezeték és a petefészkek fertőző betegségei. A fertőzés átterjedhet más belső szervről (például a vakbélről), de nemi érintkezés útján is elkapható.

Klimaxos tünetek

A menopauzát megelőzően és a menopauza során fellépő tünetek.

Klitorisz (csikló)

A női nemi szerv része. A klitorisz különösen érzékeny, ugyanis sok idegvégződés található rajta. Izgalom hatására a klitorisz megduzzad.

Knaus-Ogino

Természetesen fogamzásgátlási módszer, amely a naptármódszeren alapul. A módszer alkalmazói abból indulnak ki, hogy a peteérés 14 nappal a menstruáció előtt történik – az ez előtti és utáni néhány nap számít fogamzásra alkalmas időszaknak. Talán mondanunk sem kell, hogy ez egy rendkívül megbízhatatlan módszer!

Koitus interruptus (megszakított közösülés)

A „koitus“ a pénisz bevezetését jelenti a vaginába. Az „interruptus“ szó jelentése: megszakít. A kifejezés a pénisz vaginából történő eltávolítását jelenti közvetlenül a magömlés előtt. Ez a védekezési módszer nem tekinthető biztonságosnak, ugyanis már a magömlés előtt is juthatnak hímivarsejtek a vaginába az ún. előváladék útján.

Kombinált orális fogamzásgátló (COC)

Tabletta formájában bevett fogamzásgátló, amely kétfajta hormont tartalmaz. Az egyik hormon a természetes progeszteronhoz hasonló hatású, míg a másik az ösztrogénhez.

Kondilóma

A szeméremajkon, a hüvelyben vagy a méhnyakon növő szemölcs, amely szexuális úton átvihető. Ha nagyra nő, erős égető érzést okoz.

Kondom

Lásd „óvszer”.

Konizáció

A méhszáj kúpformájú kimetszése műtéti úton. A konizációt követő citológiai szövetvizsgálat célja annak megállapítása, hogy az elváltozott sejtek nem terjeszkedtek-e ki a méhszáj szövetébe. A konizáció egyszerre szolgál diagnosztikai és terápiás célokat is.

Korai magömlés

A kívántnál korábban bekövetkező magömlés túlzott nemi izgalom esetén, vagy ha a férfi nem tudja kontrollálni izgatottságát.

Körülmetélés

A pénisz előbőrének eltávolítása műtéti úton, vallási vagy higiéniai okokból. Az USA-ban a fiúk mintegy 80 százalékát higiéniai okokból körülmetélik, mivel így a pénisz makkja könnyebben tisztán tartható. A körülmetélt férfiaknál ritkábban jelentkezik péniszgyulladás vagy péniszrák.

Közösülés

Lefeküdni egymással. A férfi péniszével behatol a nő hüvelyébe.

Köztes vérzés

A normál cikluson kívül fellépő gyenge hüvelyi vérzés, amely pecsételő vérzés néven is ismeretes. Okozhatja hormoningadozás, de a tablettaszedés kezdetén is felléphet ilyen, amely addig tart, amíg a szervezet hozzá nem szokott a megváltozott hormonmennyiséghez. A menopauza előtti időszakban is felléphet köztes vérzés. Az orális fogamzásgátlók szedése kétféle módon befolyásolhatja a ciklust: A tablettaszedési szünet ellenére sem jelentkezik vérzés, vagy A tabletta szedése során lép fel vérzés. Ha ilyenkor gyenge vérzésről van szó, akkor pecsételő vérzésről beszélük, komolyabb esetben pedig áttöréses vérzésről. A tablettaszedés szünetében jelentkező vérzés fontos, ugyanis ez bizonyítja, hogy a szervezet jól tolerálja a fogamzásgátló tablettát és a félelem is csökken a nem kívánt terheség előfordulásától. A tablettaszedés napjaiban jelentkező pecsételő vagy áttöréses vérzés ellenben aggódást kelthet. Áttöréses vérzés leggyakrabban az alacsony dózisú tablettát szedők körében történik, amely két okra vezethető vissza. Először is egyes ciklusokban a méhnyálkahártyán idő hiányában nem mindig alakul ki elegendő számú ösztrogén receptor a progeszteron gátló hatása következtében. Emellett a progesztagének a méhnyálkahártya érfalát merevebbé teszik, így az sokkal érzékenyebben reagál a fizikai hatásokra a monofázisú tabletták szedése alatti hosszabb progesztagénbeviteli időszakban.

Lágy fekély

Lásd „Ulcus molle”.

Lapostetvek

A lapostetvek apró, szárnyatlan rovarok, melyek a fanszőrzetbe fészkelődve tojásokat raknak. Mind az állatok, mind tojásaik felismerhetők szabad szemmel is. A lapostetvek az emberi vérrel táplálkoznak, így viszketést, bőrfoltokat vagy akár még gyenge vérzést is okozhatnak. A lapostetvek speciális, patikákban kapható szerekkel pusztíthatók el. Fontos: nemcsak partnerünket, hanem a háztartásunkban élő összes, tünetmentes személyt is kezelni kell a szerrel, hogy megakadályozhassuk a tetvek átterjedését, például a közösen használt kéztörlő segítségével.

Leukociták

Fehérvérsejtek

Libido

A szexuális vágy erőssége.

Luteinizáló hormon (LH)

Az agyalapi mirigyben képződő, peteérést kiváltó hormon. Ez a hormon felelős a sárgatest kialakulásáért is.

Magas sűrűségű lipoprotein (HDL)

A lipoproteinek víztaszító lipidekből álló magját egy apoprotein burok veszi körül. Ezek a poláris lipidek. Elsőszámú feladatuk, hogy a perifériás szövetekből koleszterint szállítsanak a májba.

Makk

A pénisz érzékeny csúcsa, ahol a húgycső kivezető nyílása is megtalálható.

Mastalgia

Mellfájdalom.

Maszturbáció

Szexuális önkielégítés (onánia) vagy a partner szexuális kielégítése a nemi szervek kézzel történő izgatása által.

Megszakított közösülés

Lásd „koitus interruptus”.

Méhen belüli eszközök (IUD)

Apró eszközök, melyeket a méhbe helyeznek a terhesség megakadályozása érdekében. Általában rézdrótokat vagy rézszalagokat tartalmaznak.

Méhen belüli rendszerek (IUS)

Műanyag fogamzásgátló eszközök, amelyek apránként hormonokat – általában progreszteront – bocsátanak a méhbe, melyek hatása évekig tarthat.

Méhen kívüli (extrauterin) terhesség

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méhbe, hanem a petevezetékbe, vagy a hasüregben ágyazódik be. Ilyen akkor fordulhat elő, ha a petevezeték például fertőzés miatt károsodott. A méhen kívüli terhességre erős hasi fájdalmak vagy vérzések utalhatnak. A méhen kívüli terhesség életveszélyes következményekkel is járhat, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Méhnyak

A körülbelül körtenagyságú méh alsó részét nevezzük méhnyaknak. A méhnyak a méhszájjal kapcsolódik a hüvelyjáratba.

Méhnyakrák

A méh bemeneti nyílásának rákos betegsége. A méhnyak a méh alsó, vékonyabb része. A méh üreges, körteformájú szerv a női alhas tájékán, a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A méhszáj csatornát formáz, amely a hüvelyen keresztül a testen kívülre vezet. A méhnyakrák leggyakoribb tünete a rendellenes vérzés. A méhnyakrák medencevizsgálattal és Papanicolaou-teszt segítségével diagnosztizálható, vagy egyéb módszerek segítségével, melyekkel a méhnyak szövetéből minta nyerhető. A méhnyakrák eltérő kezelést igényel, mint a méh egyéb területéről kiinduló rákos elváltozások. A méhnyakrák kapcsán mindeddig számos kockázati tényezőt azonosítottak. Magasabb a méhnyakrák kockázata azon nőknél, akik már 18 éves koruk előtt aktív nemi életet éltek és gyakran váltogatták partnerüket. Hasonló kockázati tényezőt jelent az olyan partner, aki már fiatalon aktív szexuális életet élt és számos partnere volt – különösen ha volt közöttük olyan, aki méhnyakrákban szenvedett. A szexuális előélet azért döntő, mert az aktív szexuális élet növeli a humán papillomavírusfertőzés (HPV) esélyét. A szexuális úton terjedő humán papillomavírus pedig felelőssé tehető a méhnyakrák kialakulásáért. További kockázati tényezők: dietilsztilbesztrol (DES) expozíció a magzati korban, dohányzás, immunhiány

Méhnyálkahártya

A méh legbelsőbb rétege, amely a menstruációs ciklus hormonjai hatására havonta újraképződik.

Méhszáj

A méhnyakcsatorna bemenetének neve.

Mellékherék

A mellékherék a herék hátsó részén találhatók. A herékben termelődő férfi hímivarsejtek a mellékherékbe vándorolnak, ahol aztán addig fejlődnek, amíg képessé nem válnak a petesejt megtermékenyítésére. A magömlésnél ezek az érett hímivarsejtek a szekrétummal együtt, a húgycsövön keresztül jutnak a külvilágba.

Mellkisebbítés

Mellkisebbítésre csak abban az esetben ajánlott vállalkozni, ha azt egészségügyi okok indokolják – például akkora a mellek súlya, amely már károsíthatja a gerincoszlopot.

Mellnagyobbítás

Sok lány és nő álmodozik nagyobb mellekről, mert úgy gondolják, hogy így vonzóbbak lesznek. A mellnagyobbítás már-már divatszámba megy napjainkban – de ki tudja, talán még néhány év és már nem lesz többé trendi. Gondoljunk csak Jennifer Lopezre – eddig minden nő lapos fenékre vágyott, Amerikában viszont már egyre többen polcolják fel feneküket, hogy az olyan kerek és sportos legyen, mint JLo hátsója. Ha foglalkoztat a mellnagyobbítás gondolata, akkor azt ajánljuk, nagyon alaposan gondold át a témát, mielőtt elhatározásra jutnál. Tudnod kell, hogy az igazi önbizalom sosem kívülről táplálkozik, hanem belülről. Különösen a még gyermektelen nőknél érdemes elkerülni a mellnagyobbítást – így számos komplikáció kerülhető el a szoptatás időszakában. Emellett a mellnagyobbítást mindig altatásban végzik – ez pedig szükségtelen megterhelést és kockázatot jelent a szervezeted számára. Érdemes továbbá tájékozódnod a különböző implantátumok hosszú távú következményeiről és kockázatairól is.

Mellrák

Rákos csomók kialakulása a mellben. A mellrák a leggyakoribb rákfajta a nők körében, de akár férfiaknál is kialakulhat. Rendszeres önvizsgálattal ellenőrizhető, hogy nincsenek-e csomószerű elváltozások a mellben. Korán felismerttumornál általában csak a daganatot távolítják el, a mell érintetlen marad.

Mélyvénás trombózis

Annak kockázata, hogy a női mélyvénákban vérrög (trombózis) keletkezzen, fiatalkorban igen alacsony, azonban a kor előrehaladtával folyamatosan nő. A közelmúltban emellett olyan aggodalom is felmerült, miszerint a hosszú órákig tartó ülőmunka, valamint a hosszú távú repülőutak okozta korlátozott mozgásképesség is elősegíti a mélyvénás trombózist. Emellett az elhízás, a műtéti beavatkozások, a dohányzás is növeli a trombózis veszélyét, csakúgy mint a családban előforduló trombózishajlam. Önmagában a trombózis nem jelent problémát, azonban az elszabadult vérrög megakadhat a tüdőartériában és életveszélyes helyzetet idézhet elő – ezt nevezzük tüdőembóliának.

Menopauza

A nők életének azon fázisa, amikor a petefészkek befejezik a hormonok és petesejtek termelésének havi ciklusát és a menstruáció abbamarad. Ez a váltózókor.

Menorrhagia

Túlzott mértékű vérveszteség a menstruáció során.

Menstruáció

A menstruáció, menzesz vagy egyszerűen csak vérzés rendszerint 28 napos ritmusban jelentkezik, amennyiben a petesejt nem termékenyült meg. A megtermékenyített petesejt befogadása céljából képződő méhnyálkahártya a havi menstruáció során lelökődik. A menstruáció bekövetkezése arra utal, hogy a nő termékeny éveiben jár.

Menstruációs ciklus

Szexuálisan érett, egészséges nők esetében havi rendszerességgel fellépő eseménysorozat, amely során a petefészekből pete szabadul ki, a méh szövete pedig felkészül az embrió befogadására, amennyiben megtörtént a megtermékenyítés.

Menstruációs zavarok

Rendes esetben a menstruációs vérzés 28 naponta jelentkezik. Sok olyan egészséges nő is van azonban, akiknél a ciklus 25-től akár 31 napig is eltart – ez teljesen normális és nem számít menstruációs zavarnak. Az is megtörténhet, hogy a ciklus betegség, stressz, sokk vagy klímaváltozás következtében eltolódik vagy megszakad. Ha emellett azonban bármilyen más zavar fellépne, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mikrotabletta

Modern antibébi-tabletta, amely a lehető legkisebb dózist tartalmazza, ugyanakkor gyakorlatilag 100 százalékos biztonságot nyújt. A mikrotabletták közül egyesek speciális gesztagéneket is tartalmaznak, amelyek lekötik a férfihormonokat. Ezzel széppé teszik a hajat és a bőrt, a pattanások lassan eltűnnek az arc pedig egészséges tónust kap.

Mineralocorticoid

A mellékvesekéregben képződő szteroid hormonok, amelyek a szervezet só- és vízháztartás egyensúlyának fenntartásáért felelősek.

Minitabletta

A minitabletta csak egyetlen hormont tartalmaz, így nem számít olyan biztonságosnak, mint a kombinált készítmények. A minitablettát a hónap minden napján be kell venni, lehetőleg mindig ugyanabban az órában, különben könnyen bizonytalanná válhat a védelem.

Miokardiális infarktus (MI)

A szívizom bizonyos részeinek, oxigén hiány következtében történő hirtelen elhalása, melyet folyamatos, erős mellkasi fájdalmak kísérnek.

Mióma

Jóindulatú izomduzzanat, amely gyakori a méh izomzatán. A mióma mérete alapján dönti el az orvos, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra. Idősebb korban, a csökkenő ösztrogénszint hatására előfordulhat, hogy a miómák magától eltűnnek.

Misszionárius pozíció

Olyan pozíció közösülés közben, amikor a nő alul, a hátán fekszik, a férfi pedig rajta.

Mutálás

A pubertáskor végén a fiúk gégefője növekedésnek indul, a hangszalagok megnyúlnak, a hang pedig mutálni kezd. Körülbelül fél évig tart a mélyebb beszédhang kialakulása.

Narancsbőr

Lásd „cellulitisz”.

Nemihormon kötő globulin

A vérben áramló nemi hormonok körülbelül 98%-ának fele lazán az albuminhoz kötődik, míg másik fele szorosan a nemihormon kötő globulinhoz (SHBG). A tesztoszteron az utóbbiak közé sorolandó.

Nemi úton átvihető betegségek

Gyűjtőfogalom azon betegségek kapcsán, amelyek a szexuális érintkezés során adhatók át vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták útján.

Nőgyógyász

Nőgyógyász szakorvos, aki jártás a női nemi szervek betegségeinek felismerésében és kezelésében, továbbá a szüléssel kapcsolatos orvosi beavatkozások terén.

Nyákdugó

A méhnyak mirigyei által termelt nyákdugó feladata, hogy lezárja a méhszáj bejáratát a hüvelyben. A nyákdugó a menstruációs ciklussal együtt változik. Röviddel a peteérés előtt elfolyósodik, elaszticitása ilyenkor a legnagyobb. Egyes nőknél a nyákdugó változása alapján meghatározható a peteérés időpontja.

Nyelvescsók

Intim csókfajta, amely során a partnerek egymás nyelvével játszanak.

Oligomenorrhoea

A normális ciklust meghaladó, hosszabb időszakonként jelentkező menstruáció.

Ondósejtek

A férfi szaporító sejtjei, melyek a herékben termelődnek, és amelyek a magömlés során távozva megtermékenyíthetik a női petesejtet.

Ondószekrétum

A prosztata által termel folyadék, amely az ejakuláció során a hímivarsejtekkel együtt távozik. A szekrétum a hímivarsejtek táplálékául szolgál, emellett mozgásukat is segíti.

Ondóvezeték

Rugalmas csövek, amely a hímivarsejteket összehúzódással lökik a mellékheréktől a prosztata felé.

Ondózsinór

Izmos falú cső, amely a spermiumokat a férfi heréiből a péniszig szállítja.

Optimális fogamzási időszak

Azon időszak a női cikluson belül, amikor a fogamzás a legvalószínűbb. A női petesejt a peteérést követően mintegy 12 órán át termékenyíthető meg. Mivel azonban a férfi hímivarsejtek akár 5 napig is túlélhetnek a női szervezetben, az optimális fogamzási időszak a peteérés előtt akár 72 órával is elkezdődhet. Az optimális fogamzási időt az enyhén megemelkedett testhőmérséklet vagy a nyákdugó megváltozása is jelezheti. Az optimális fogamzási időszak ismerete kiváló támpontul szolgálhat a teherbe esés valószínűségének növelésére - vagy éppen ellenkezőleg, a nem kívánt terhesség elkerülésére. Sajnos azonban a peteérés időpontja – és ezzel az optimális fogamzási időszak kezdete - nem jósolható meg előre, mivel az nagyon sok tényezőtől függ.

Orális közösülés

Szexuális játék, amely során a partner nemi szerveit a másik fél szájjal izgatja.

Orgazmus

A szex csúcspontja. Jellemzői a rövid, görcsszerű rángások, a férfiaknál pedig a magömlés is.

Oszteoporózis

A csontritkulásnak is nevezett oszteoporózis a csontvázrendszer anyagcsere-betegsége, melynek következtében a csontok leépülése gyorsabban zajlik, mint azok képződése. A csökkenő csontsűrűség hatására zavar keletkezik a csontok szerkezetében. A csontok porózussá válnak és nő a csonttörés valószínűsége. A nők gyakrabban szenvednek ebben a betegségben, mint a férfiak. A megbetegedési kockázat a csökkenő ösztrogéntermelés hatására a kor előrehaladtával egyre nagyobb lesz. Emellett más tényezők is emelhetik a csontritkulás kockázatát – például a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a kortizonterápia.

Ovariectomia

A női petefészkek műtéti úton történő eltávolítása.

Ovuláció

Más néven peteérés. A petefészekben fejlődő petesejtet buborékszerű képződmény veszi körbe. Ha megérik a petesejt, akkor ez a buborék felszakad, az érett petesejt pedig kilökődik a petefészekből.

Ösztrogének

Női nemi hormoncsoport, melyet főleg a petefészek termel. Az ösztrogének irányítják a női nemi érést, szabályozzák a menstruációs ciklust és a szaporodási funkciókat. Az fogamzásgátló tablettákban is találhatók ösztrogének.

Ösztrogénpótló terápia (ERT)

Az ösztrogénpótló kezelés során természetes ösztrogént juttatnak olyan nők szervezetébe, akiknél a petefészkek nem termelnek elegendő mennyiségű hormont – például betegség vagy a menopauza következtében.

Papanicolaou-festés

Az úgynevezett Papanicolaou vagy „Pap“ teszt a méhnyak rákos elváltozásainak korai felismerésére szolgál. A módszer a diagnosztikai eljárás feltalálójáról, George Nicholas Papanicolaouról (1883-1962) kapta nevét. A levett kenetet citológiai laborban először megfestik, ezt követően megvizsgálják, majd besorolják az öt osztály egyikébe (Pap I-V.) annak alapján, hogy az normális, vagy elváltozott sejteket is tartalmaz. Utóbbi esetben a különböző Pap-osztályok a diszplázia (elváltozás) súlyosságát jelölik. Ha hüvelygyulladás mellett kedvezőtlen Pap-teszt eredményt kapunk, akkor a gyógyulás után újból kenetet kell venni, ugyanis a Pap-vizsgálat eredményét negatív irányba befolyásolhatják a fertőzések. Közepes vagy erős elváltozás esetén a nőgyógyász konizációt javasol. Lásd konizáció.

Papanicolaou-hüvelykenet

A Papanicolaou-hüvelykenet levételének célja a méhnyakrák korai felismerése. A nőgyógyász vattadarab segítségével sejteket vesz le a méhnyak környékéről, illetve a méhnyakcsatornából, majd azokat egy üveglapra viszi fel. A citológiai laborban aztán megvizsgálják, hogy találhatók-e elváltozott sejtek a kenetben. A tesztet, illetve a vizsgálat eredményét „Pap“-nak nevezzük. Lásd még Papanicolaou-festés

PCOS

Lásd “policisztás ovárium szindróma”.

Pearl-index

A Pearl-index a fogamzásgátlási módszerek hatásosságának meghatározására szolgáló mérőszám. A Pearl-index megmutatja, hogy az adott fogamzásgátló módszert alkalmazó száz nő közül egy év alatt hány esik teherbe (ún.100 asszonyév). Minél alacsonyabb ez az arányszám, annál hatékonyabb az adott fogamzásgátló módszer. Az 1 alatti értékkel rendelkező módszereket már megbízhatónak tekintjük. A Pearl-indexet úgy számítják, hogy a nem kívánt terhességek számát elosztják az adott fogamzásgátlási módszert alkalmazó, rendszeres nemi életet élő nők számával, valamint az évek számával. Az alacsony Pearl-index azt jelzi, hogy a vizsgált fogamzásgátlási módszer hatásos a nemkívánt terhesség megelőzésére. Az egyik felmérésben, ahol összesen 2.620 nő 29.262 ciklusát vizsgálták, összesen 10 nem kívánt terhesség történt a megfigyelés 12 hónapjában. Így a Pearl-index értéke 0.4. A további elemzések azonban kimutatták, hogy a terhességek 90%-a a fogamzásgátlási módszer nem előírásszerű alkalmazásának számlájára volt írható, így az alkalmazott módszer csupán egyetlen esetben mondott csődöt. Ezért a tisztított Pearl-index értéke már csupán 0.04 volt.

Pecsételő vérzés

Csekély mennyiségű hüvelyi vérzés, amely a tablettaszedés során jelentkezik.

Penetráció

A közösülés azon pillanata, amikor a pénisz behatol a vaginába.

Pénisz

A férfi külső nemi szerve, amely a vizelet és sperma elvezetésére szolgál. A pénisz a következő elemekből áll: barlangos test, húgycső, előbőr és makk.

Pesszárium

A pesszárium mechanikus védekezési eszköz, amely gumiharang formájú. A pesszáriumot közösülés előtt kell a méhszáj elé helyezni. A pesszárium csak spermicid zselével együtt hatásos. A pesszárium méretét az orvosnak kell megállapítania, ugyanis annak pontosan illeszkednie kell.

Peteérés megakadályozása

Amíg az ösztrogén és progeszteron hatását “utánzó” hormonok viszonylag nagy koncentrációban találhatók meg a vérben, addig az agyalapi mirigy hormontermelése szünetel. Az ösztrogenikus alkotóelem megakadályozza a follikulus stimuláló hormonok kibocsátását – ennek hatására pedig nem fejlődik ki pete a petefészekben. A progesztagenikus komponens pedig megakadályozza a luteinizáló hormonok kibocsátását, így nem kerül sor a peteérésre.

Petefészek

Páros ivarmirigyek, melyekben a petesejtek fejlődnek.

Petefészekciszták

Jóindulatú, folyadékkal telt hólyagok, melyek a petefészek belsejében képződnek. Ha a ciszta túl nagyra nőtt, általában műtéti úton kell eltávolítani. Az egyszerű, vékonyfalú, folyadékkal telt ciszták általában önmaguktól felszívódnak és nem igényelnek külön kezelést. Ezért nem kell aggódnod, ha cisztád van – ilyen gyakran előfordul!

Petefészekrák

Rákos daganat a petefészekben. Leggyakrabban az 50 feletti nőknél jelentkezik.

Petesejt

Női ivarsejt, amelyből új élet keletkezik, miután a férfi hímivarsejt megtermékenyíti azt.

Petevezeték

Csövecskék, amelyeken keresztül az érett petesejt a méhbe vándorol. Az ide eljutó hímivarsejtek megtermékenyíthetik az érett petesejtet.

Petting

Ez a kifejezés az angol „to pet“ igéből ered, amelynek jelentése simogatni, cirógatni. A petting során a közösülésen kívül minden megengedett, amely az örömszerzést szolgálja.

Piercing

A piercing a test ékszerekkel való díszítését jelenti. A piercing feltételéhez valamely testrész – például szemöldök, orrcimpa, mellbimbó, szeméremajak vagy a nyelv – átszúrása szükséges. A beavatkozást tilos egyedül végrehajtani, de felejtsük el segítőkész barátainkat vagy az amatőrnek tűnő stúdiókat is. Piercinget szigorúan csak profi piercingstúdióban szabad végeztetni, mivel rendkívül nagy a fertőzés veszélye! A rosszul végzett nyelvpiercing miatt megdagadó nyelv akár életveszélyes fulladást is előidézhet. A komoly stúdiókban nem végeznek ilyen beavatkozást 14 év alatti fiatalokon, 14 és 18 év között pedig szülői beleegyezést kérhetnek.

Plazmaproteinek

A plazmaproteinek albuminra, globulinra és alvadási faktorokra bonthatók. Ezen proteinek némelyike szállítja a nemi-, pajzsmirigy- és mellékvesekérgi hormonokat. A hormonokat kötések óvják meg attól, hogy a vese érgomolyag hálózatán keresztül, túl gyorsan kiszűrődjenek, így a testszövetek számára folyamatos mennyiség áll rendelkezésre belőlük.

PMS

Lásd „premenstruális szindróma”.

Policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) tünetei a gyenge menstruációs vérzés (oligomenorrhoea) vagy a menstruációs periódus teljes kimaradása (amenorrhoea), terméketlenség, túlzott szőrnövekedés (hirsutizmus) és túlsúly.

Pollúció

Spontán magömlés, melyet gyakran erotikus álmok váltanak ki.

Porfíria

Ritka betegségcsoport, amelyet a testben felgyülemlő porfirinek okoznak. A porfiriában szenvedők bőre a napfény hatására kiütésessé válik vagy felhólyagosodik, emellett bizonyos gyógyszerek bevételekor alhasi fájdalmaik és idegrendszeri zavarok léphetnek fel.

Premenstruális szindróma

A premenstruális szindróma nevű gyűjtőfogalom foglalja össze azokat a panaszokat, amelyek egyes nőknél a menstruációt megelőzően jelentkeznek. Előfordulhat, hogy e panaszok már a peteéréskor elkezdődnek. A premenstruális szindróma leggyakoribb panaszai: hasfájás, fejfájás, rosszullét, nyomott hangulat és depresszió.

Premenstruális tünetek

Egyes nőknél a menstruációt megelőző legfeljebb tíz napban idegesség, ingerlékenység, érzelmi hullámzás, fejfájás és depresszió léphet fel.

Progesztagének

Olyan szintetikus hormonok, amelyek a progeszteron hatását “utánozzák”.

Progeszteron

A gesztagének csoportjához tartozó női nemi hormon, amely a szaporodási ciklust irányítja. A sárgatesthormonnak is nevezett progeszteront a petesejtek távozása után kialakuló sárgatestek termelik. A progeszteron felkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyített embrió beágyazódására, valamint leállítja a további petesejtek érését. Ha nem történt megtermékenyítés, megáll a hormontermelés, miáltal a méhnyálkahártya leépül és a következő menstruáció során kilökődik. Lásd még: gesztagének, sárgatest

Progresztagenikus mellékhatások

A modern orális fogamzásgátlók elsősorban progesztagén komponensükben különböznek a korábbi készítményektől. Az orális fogamzásgátlók első generációja nagy mennyiségű progesztagén komponenst tartalmazott és így a progesztagenikus hatások is hangsúlyosabbak voltak. A nőknél ezek a mellékhatások főleg a progesztagének androgenikus mellékhatása miatt léptek fel. Ilyen mellékhatásként jelentkezett például a seborrhoea hatására kialakuló akne és zsírosodó haj, a hirsutizmus és a súlynövekedés. Ugyancsak a progesztagének mellékhatásának tulajdonították az áttöréses vérzéseket, a megnövekedett étvágyat, a hangulatváltozásokat és a gyenge libidót.

Prosztaglandin

Zsírsavakból képződő, hormonszerű vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Hírvivő anyagként a fájdalom és láz kialakulásában játszanak szerepet.

Prosztata

Gesztenyenagyságú férfi nemi szerv, amely a húgyhólyag alatt található. A prosztata termeli a szekrétum nevű folyadékot, amely az ejakuláció során a hímivarsejtekkel együtt lökődik ki. A szekrétum könnyíti meg a hímivarsejtek mozgását a magömlés után.

Pubertás

A nemi érés időszaka. A fogamzóképesség a lányoknál az első menstruációval kezdődik, a fiúknál pedig az első magömléssel.

Rendszertelen menstruáció

Rendszertelen menstruációnak nevezzük azt, amikor a vérzés túl korán vagy túl későn érkezik. Az orvostudomány három lehetséges okot jelöl meg a korai, 8-9 nappal korábban érkező menstruáció magyarázataként: 1. gesztagénhiány következtében a ciklus második fele rövidebbé válhat; 2. korábban jelentkezik a peteérés; 3. anovulációs ciklus történt. A késői menstruációnak ugyancsak három különböző oka lehet: 1. a szervezet túl sok sárgatesthormont termel; 2. a peteérés késve következik be; 3. anovulációs ciklus történt.

Részleges androgenikus hatás

A részleges androgenikus hatású progesztagének nemkívánatos mellékhatásokat válthatnak ki. Ilyen lehet a férfias karakterjegyek kialakulása, mint például a mély hang, a hirsutizmus, valamint a kopaszodás is. Emellett az androgének fokozzák a faggyúmirigyek termelését, így bőrpanaszok is jelentkezhetnek – például akne. A részleges androgenikus hatású progesztagének emellett hátrányosan befolyásolják a lipidprofilt, így növelik az érfalak elzsírosodásának kockázatát.

Rezervoár

Az óvszer csúcsos vége, melynek feladata a sperma felfogása.

Sárgatest

A sárgatest a petefészekben képződik az érett petesejt kilökődése után. A megrepedt tüsző ágya átalakul sárgatestté és az általa termelt sárgatest hormon (progeszteron) készíti fel a méh nyálkahártyáját a magzatkezdemény befogadására. Ha nem történt megtermékenyítés, és nem jött létre terhesség, a sárgatest 12-14 nap múlva elsorvad.

Seborrhoea

A seborrhoea a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelését jelenti. A seborrhoea kifejezés a haj kapcsán is gyakran szóba kerül – hatására a haj simává és zsírossá válhat. Mivel a seborrhoea androgén jellegű bőrrendellenesség, az anti-androgén hatású fogamzásgátlók kedvezően hatnak rá.

Sex flush

Apró, vörhenyes foltok, amely nagy izgalom hatására lányoknál és fiúknál is egyaránt megjelenhetnek, és amelyek az izgalom lecsengésével el is tűnnek.

SHBG

Lásd “nemihormon kötő globulin”.

Smegma

A pénisz előbőre alatt összegyűlő, fehéres faggyú. Fontos a rendszeres eltávolítása, ugyanis egyes vélekedések szerint méhnyakrákot válthat ki.

Spekulum

A nőgyógyászok orvosi vizsgálóeszköze, amely segítségével megvizsgálható a külső méhszáj. Spekulumot több méretben is használnak, így a még érintetlen szűzhártyájú lányokat is fájdalommentesen lehet megvizsgálni.

Sperma

Férfi ondófolyadék, amely hímivarsejteket és szekrétumot tartalmaz.

Spermicid

A hímivarsejteket elpusztító kémiai szer.

Spermicid zselé

Kémiai fogamzásgátló eszköz. Az adagoló segítségével körülbelül tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe juttatni, ahol rugalmas masszát képezve akadályozza a hímivarsejtek mozgását és elpusztítja azokat. A spermicid zselé hatására néha kellemetlen melegérzet vagy égető érzés jelentkezhet a hüvelyben vagy a péniszen. A spermicid zselé önmagában nem nyújt elegendő védelmet, csak óvszerrel vagy pesszáriummal együtt ajánlatos használni.

Spermiumok mozgásának megakadályozása

A magas progesztinszint megvastagítja a méhszáj nyákdugóját, megnehezítve ezzel a spermiumok útját a méhbe. Emellett gátolja a spermiumok mozgását is, így kevesebb lesz annak esélye, hogy azok megtermékenyítsék a petét.

Spirál

Mechanikus vagy hormonális fogamzásgátló eszköz attól függően, hogy rézspirálról van-e szó vagy hormont tartalmaz. A spirált nőgyógyász helyezi fel. Spirált csak gyermekes anyáknak ajánlott használni, ugyanis néha olyan fertőzést is okozhat, amely végül terméketlenséghez vezet.

Sterilitás

A férfi vagy a nő terméketlensége, szaporodásra képtelensége. A sterilitás okozói lehetnek a nem egészséges hímivarsejtek vagy petesejtek. A terméketlenség az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket ölt. Az esetek körülbelül felében szakorvosi segítséggel azonosítható a terméketlenség oka, az esetek másik felében azonban nincsenek észlelhető szervi elváltozások.

Sterilizálás

A férfi ondóvezetékének vagy a nő petevezetékének terméketlenséggel járó elzárása műtéti beavatkozás útján. Csak azoknak a nőknek és férfiaknak ajánlatos ilyen beavatkozást elvégeztetni, akiknek már vannak gyermekei, és biztosan nem szeretnének a jövőben további gyermekáldást.

Súly

A testsúlyt csak a testmagassággal együtt lehet értelmezni. Érdemes orvost felkeresnie annak, akinél a testsúly jelentősen eltér az ideálistól, mivel a túl alacsony vagy túl magas testsúly kialakulása egészségügyi problémákra is utalhat. Az ideális testsúlytól való eltérést könnyen kiszámíthatjuk a testtömegindex (BMI) egyszerű képlete segítségével.

Súlynövekedés

A súlynövekedés – amely akár 5-10 kg-ot is elérhet - gyakori panasz volt a korábbi orális fogamzásgátlót szedő nők körében. A súlynövekedés legfontosabb okai a következők lehettek: Folyadékvisszatartás az orális fogamzásgátlók progeszteron- vagy ösztrogénkomponensének hatásaként. Ez általában a tablettaszedés első hónapjára jellemző. Az ösztrogén hatására megnövekszik a bőr alatti zsír mennyisége. Ennek kialakulásához több hónap szükséges. Anabolikus súlynövekedés a megnövekedett ételfogyasztás következtében; ennek okai az erősebb étvágy vagy a hangulatváltozások lehetnek. A modern orális fogamzásgátló készítményeket szedő nőknek nem kell testsúlynövekedéstől tartaniuk. Számos, átfogó tanulmány erősíti meg azt az eredményt, miszerint a mai alacsony dózisú fogamzásgátló tabletták nem okoznak testsúlynövekedést, ellentétben a korábbi magasabb hormontartalmú készítményekkel szemben.

Szaporító sejtek

Sejtek, melyek a szaporodást szolgálják. A nőknél a petesejt, a féfiaknál a hímivarsejt számít szaporító sejtnek.

Szifilisz

Egészen a penicillin felfedezéséig a szifilisz volt a legrettegettebb nemi betegség. A szifiliszt a fájdalommentes csomókról vagy duzzanatokról lehet felismerni azon a testtájékon, ahol a kórokozó bejutott a szervezetbe – a lányoknál többnyire a szeméremajkakon, a fiúknál pedig a péniszen vagy a heréken. Kezelés nélkül a duzzanat magától felszívódik, azonban ez egyáltalán nem kedvező jel. A betegség ilyenkor ugyanis akadály nélkül terjed el a szervezetben és a következő két hónaptól két évig terjedő időszakban bármikor, bárhol felléphet. Ha ilyenkor sem kezelik a betegséget, az néhány éven belül komolyan károsítja a belső szerveket és az idegrendszert. Időben felismerve a szifilisz ma már könnyen gyógyítható antibiotikumok segítségével. Fontos, hogy a kezelés alatt tartózkodni kell a szexuális élettől, a kezelésen pedig mindkét partnernek át kell esnie! De még ennél is jobb, ha óvszer segítségével már előre kizárjuk a fertőzés esélyét.

Tabletta

Gyűjtőkifejezés a hormontartalmú fogamzásgátló tablettákra. Lásd még: mikrotabletta és minitabletta.

Tampon

Összenyomott vatta, melyet a menstruációs higiénia céljából a hüvelybe kell helyezni. A tampon a vért a tampontest belsejében gyűjti össze. Az altesti fertőzésre érzékeny nőknek tampon helyett inkább betétet ajánlatos használni, mivel a tampon könnyen kiszáradhat vagy a vérzés útját állhatja – ez pedig kedvez a fertőzések kialakulásának.

Temporomandibuláris ízület

A koponya halántékcsontját és az alsó állcsontot összekötő ízület. Ezen izület sérülése fejfájást, arcfájdalmat, szájzárat, fülzúgást vagy egyéb fülpanaszokat okozhat.

Terhesség

Terhességről akkor beszélünk, ha a férfi hímivarsejt megtermékenyítette a női petesejtet, az embrió pedig sikeresen beágyazódott a méhbe. Terhességi teszt segítségével vizeletből akár már a megtermékenyítés után néhány nappal is kimutatható a terhesség. A menstruáció kimaradása is utalhat terhességre.

Terhességi teszt

A terhességi teszt a terhesség megállapítására szolgál. Bármely gyógyszertárban kapható terhességi (vizelet)tesztcsík, míg vértesztet az orvos végezhet. Miután a megvásárolt tesztcsíkot vizeletbe mártottuk, egy idő után jelzések (pl. csíkok) rajzolódnak ki rajta, melyek alapján megállapítható a terhesség. A terhességi vizeletteszt a legalább 14 napos terhességet mutatja ki, míg a vérvizsgálattal 9 nap után erősíthető meg a terhesség. A terhesség tényét a teszteken túl alapos orvosi vizsgálat fogja megerősíteni.

Természetes fogamzásgátlási módszerek

Azon fogamzásgátlási módszerek gyűjtőneve, ahol sem hormonális készítmények, sem mechanikus eszközök alkalmazására nem kerül sor. Ilyen például a hőmérsékletméréses módszer. Ezek a módszerek nagyon bizonytalanok!

Tesztoszteron

Az androgének csoportjához tartozó legfontosabb férfi nemi hormon. Kis mértékben a női petefészek is termeli, egészen a menopauza bekövetkeztéig. A túlzottan nagy mennyiségű tesztoszteron a nőknél fokozott szőrösödést és mélyebb hangot okozhat. Léteznek speciális fogamzásgátló tabletták, melyek segítséget nyújthatnak a túlzottan szőrösödő láb vagy karok, valamint a női „bajusz“ ellen. Ezek ugyanis antiandrogén hatást fejtenek ki, azaz képesek lekötni a női szervezetben keringő felesleges férfi nemi hormonokat.

Thrombocita

Lásd “vérlemezke”.

Thrombocytopenia

A trombocitasejtek számának csökkenése a vérben. Hatására a vérzés erőssé válik.

Trichomonas

Paraziták, melyek megtelepszenek a hüvelyben, a húgycsőben vagy a bélben. A kellemetlen szagú folyásról, valamint a viszkető és égető érzésről ismerhető fel ez a betegség, míg a fiúknál fájdalmas vizelés jelentkezik. A kórokozókkal nemcsak nemi érintkezés útján, de akár a szaunában vagy a pezsgőfürdőben is megfertőződhetünk. A betegség kiválóan gyógyítható antibiotikumkezeléssel.

Tromboembolikus rizikó/események

Az orális fogamzásgátlók mindegyike tromboembolikus kockázatot rejt magában. Már régóta felfigyeltek arra, hogy az orális fogamzásgátlót szedő nők körében ha csak kis mértékben is, de jól észlelhetően megnövekszik a tromboembolikus események relatív kockázata. A tromboembolikus betegség kapcsán számos kiváltó tényező ismeretes – például sebészi beavatkozások, mozgásképtelenség, vajúdás. A fokozott vérrögképződési kockázattal bíró nőknek ajánlatos más fogamzásgátló módszert alkalmazniuk. Ide tartoznak azok, akik családjában halmozottan fordult elő mélyvénás trombózis vagy fokozott visszérképződés, akik túlsúlyosak vagy mozgásképtelenek.

Tromboembolizmus

Amikor a véráram egyik részében keletkező vérrög elszabadul és a véráram másik pontján megakad.

Trombózis

Vérrög képződése a vérerekben. Normál esetben a vér cseppfolyós. Alvadási zavarok esetén azonban vérrög, úgynevezett thrombus képződhet az erekben – leggyakrabban a láb vénáiban. A vérrögök szívinfarktust vagy agyvérzést is okozhatnak. Magasabb a trombózis kockázata a túlsúlyos, keveset mozgó személyeknél, terhesség során vagy operációt követően, valamint a fogamzásgátló tabletta szedése mellett dohányzó nőknél.

Ulcus molle (lágy fekély)

Védekezés nélküli nemi kontaktus útján átvihető betegség. Többnyire a trópusokon fordul elő és általában turisták hurcolják be Európába. A kórokozó által megtámadott testtájakon gennyes csomók képződnek, melyek akár vérezhetnek is. Ha nem kezelik, akkor a lágyéktájon jelentkező tályogokból csúnya sebhelyek maradnak vissza.

Ultrahang

Ultrahanghullámokat használó diagnosztikai eljárás. Az ultrahanghullámokhoz kvarckristályt gerjesztenek elektromos rezgések segítségével. Egyes eszközök képesek a belső szerveket monitoron is megjeleníteni, továbbá a test belsejéből származó hangokat hallhatóvá tenni. A nőgyógyászok előszeretettel használnak ultrahang-berendezést, amelynek segítségével könnyen felderíthetők a belső nemi szervek esetleges elváltozásai. A hüvelyen keresztülvégzett ultrahang vizsgálattal a méhszájról nyerhetők részletes információk. A dopplerszonográfia segítségével hangok is hallhatóvá tehetők, így a nőgyógyász akár az embrió szívhangját is ellenőrizheti.

Urológus

A férfi és női nemi szervekre, valamint húgyutakra specializálódott szakorvos.

Uterus

A méh neve latin nyelven. A méh a hüvely és a petevezetékek között található. A megtermékenyített petesejt a méhbe ágyazódik be, és ott fejlődik ki. A méh felső részébe torkollanak a petevezetékek, míg a méh alul a méhnyakon keresztül a hüvelyhez csatlakozik.

Vagina

A vagina vagy más néven hüvely 8-10 cm hosszú női nemi szerv, amely a szülőcsatorna szerepét is betölti. Szexuális izgalom hatására a hüvelyfal véráramlása megnő, különösen az elülső fala érzékenyebbé és szűkebbé válik. Ezzel egyidejűleg a hüvelyfal síkos folyadékot is termel.

Változókor

Lásd “menopauza”.

Vas deferens

Lásd “ondózsinór”.

Vénuszdomb

Puha szövet a női szeméremkörnyéken. Célja a szeméremcsontot érő lökések tompítása.

Vérlemezke

1-2 mm átmérőjű diszkosz formájú sejtstruktúra a vérben, amely több szerepet is betölt a véralvadási mechanizmusban.

Visszér

Megnagyobbodott tekervényes vénák, artériák vagy nyirokerek.

Viszketés

A nemi szervek viszketése – különösen, ha ahhoz folyás is társul – a baktérium-, vírus- vagy parazitafertőzés jele lehet, ezért ilyen esetben feltétlen fordulj nőgyógyászodhoz! Néha azonban fertőzés nélkül is jelentkezhet viszketés. Ha a hüvelyflóra természetes pH-értéke megváltozik, akkor vele együtt változik a folyás összetétele is, amely a vulva bőrét irritálva viszketést idézhet elő. A hüvelyflóra savtartalmának változását okozhatja például a túl gyakori higiéniai célú hüvelyöblítés. De a nylontangák viselése is kiválthat „üvegházhatást“ a hüvelyedben, felborítva az érzékeny sav-bázis egyensúlyt.

Vulva

A női külső nemi szervek.

Zsíros bőr

A bőr védelmet nyújt, lélegzik, emellett képes bizonyos anyagok kiválasztására és felvételére is. Az enyhén zsíros bőr normálisnak tekinthető – sőt hosszútávon még kedvező is, mivel kisebb a ráncképződési hajlama. Ha azonban a bőr túl zsíros, akkor a faggyúmirigyek túltermelésével állunk szemben. A túlzott faggyútermelés eltömheti a pórusokat, így nem túl esztétikus mitesszerek képződhetnek, melyek akár be is gyulladhatnak. A nagyon zsíros bőr oka a férfi nemi hormonok, az androgének túltermelésében keresendő. Az androgének képesek a faggyúmirigyekre hatni, és azok termelését fokozni. Ha nagyon zsíros a bőröd, akkor érdemes nőgyógyászod tanácsát kérni, ugyanis egyes mikrotabletták pozitív hatást fejthetnek ki e téren.

Zsíros haj

Ahogy az arcon, úgy a fejbőrön is faggyúmirigyek találhatók, melyek zsírt választanak ki. Ha felborul a hormonháztartás egyensúlya – például a pubertáskorban – akkor a női testben túlságosan sok képződhet az androgéneknek nevezett férfi nemi hormonokból. Ezek aztán a fokozzák a fejbőr faggyúmirigyeinek termelését – ebből kívülről annyit érzékelsz, hogy gyakrabban kell hajat mosnod. Ha a hormonháztartásod nem áll magától helyre és továbbra is nagyon zsíros a hajad, úgy érdemes nőgyógyászod tanácsát kikérned. Vannak bizonyos mikrotabletták, melyek pozitívan hatnak a faggyútermelésre, mivel speciális hormonkomponenseik csökkenthetik az androgének túltermelését.