Menstruációs fájdalmak

Panaszmentesen átélni „azokat" a napokat

A menstruációt minden nő másként éli meg. Egyesek szinte észre sem veszik, másoknak komoly megpróbáltatást jelent - szinte semmire sem tudnak figyelni ilyenkor, és legszívesebben ki sem dugnák orrukat a lakásból. Valójában a fiatal lányok és asszonyok több mint fele fájdalmas menstruációs ciklusokat él át, melyet a szakirodalom a dysmenorrhoe névvel illet.

Nem lehet általánosítani a havivérzés során fellépő fájdalmakat és kellemetlenségeket, azok erősségét, időtartamát vagy kezdeti időpontját. A leggyakrabban erős, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik (fájdalmas összehúzódás). További menstruációs panaszok lehetnek még:

  • hátfájás,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • fejfájás,
  • izzadás,
  • fáradtság, levertség,
  • hangulatingadozás.

A menstruációs fájdalmakért elsősorban a hormonális egyensúly felborulása a felelős. A női ösztrogén és progeszteron hormonok közötti egyenlőtlenség következménye azon hírvivő anyagok (úgynevezett prosztaglandinok) szintjének megnövekedése, amelyek a görcsök és fájdalmak kiváltói.

A görcsös fájdalmak ellen segíthetnek a fájdalomcsillapító gyógyszerek - de csak akkor, ha időben beveszed őket. A menstruáció alatti hangulatingadozáson vagy kedvetlenségen azonban a fájdalomcsillapítók sem segítenek.

Alternatívaként szóba jöhet a modern „egyfázisú mikrotabletta", amely hozzájárul hormonháztartásod egyensúlyának kiegyenlítéséhez. A gyógyszer nemcsak a kellemetlen menstruációs panaszokat csillapítja, de a ciklusodat is stabilizálja, a vérzésedet pedig gyengíti. Léteznek modern mikrotabletták, amelyek speciális progesztagént tartalmaznak, és ezzel hatékony segítséget nyújthatnak az akne és a zsíros bőr ellen is.

Mindezt egy tanulmány is megerősítette, amely 16 000, tablettát szedő lány és asszony bevonásával készült. A menstruációs panaszokban szenvedők mintegy 90 százalékánál enyhültek vagy akár teljesen meg is szűntek a menstruációs panaszok ilyen hatóanyagú tabletta hatására - még akkor is, ha korábban más tabletták nem segítettek.

Ha a tabletta szedése ellenére sem hagynak alább a panaszaid és menstruációs fájdalmaid hirtelen jelentkeznek vagy különösen erősek, fordulj nőgyógyászhoz! Ha nyilvánvaló, hogy a fájdalmaid a vérzés miatt keletkeznek, és más betegség kizárható, beszélj nyíltan a nőgyógyászoddal arról, hogy mit lehet tenni a menstruációs problémáid megszüntetése érdekében.

Emellett léteznek testgyakorlatok a menstruációs panaszok enyhítésére - ezeket otthon is elvégezheted. Így ezeken a napokon is élvezni tudod a szabadságot, és új kihívások elé nézhetsz!

Készült: 2007.05.14.