Szexuális úton terjedő betegségek

Kényes kérdés

Legszívesebben kihagynád ezt a fejezetet? Világos. Ezek nem azok a dolgok, amikkel feltétlenül foglalkozni szeretnél. Éppen elég gondod van azzal, hogy az első alkalom tökéletes legyen - semmi kedved még mindenféle betegségekre is gondolni. Talán még félsz is attól, hogy a betegségektől való védekezés korlátoz, és megakadályoz az igazi örömszerzésben.

Ugyanakkor nem árt tisztában lenned azzal, hogy milyen következményekkel járhat, ha puszta könnyelműségből összeszedsz egy gyógyíthatatlan betegséget.

Gyermekként alaposan megtanultad a közlekedés szabályait. Nem mész át figyelmetlenül az úton, csak akkor, amikor már megbizonyosodtál arról, hogy veszély nélkül megteheted. A vakmerőség és a felelőtlenség akár az életedbe is kerülhet - akárcsak az utcán, ugyanúgy a szexben is.

A védekezés nélküli szex miatt számos betegséget kaphatsz el. Egyes betegségek csak kisebb-nagyobb kellemetlenséggel járnak, és gyorsan, teljesen gyógyíthatók. Más betegségeknek - például a chlamydiának - komoly, hosszú távú következményei is lehetnek, míg az AIDS a tudomány mai állása szerint halálos fenyegetést jelent.

Miként védekezhetsz?

A legtöbb szexuális úton átvihető betegség ellen létezik egy nagyon egyszerű, ám hatásos védelem: az óvszer. Ez azt jelenti, hogy partnereddel használj mindig óvszert. A mindig pedig tényleg mindig legyen, még akkor is, ha tablettát szedsz! A nem kívánt terhességtől legbiztonságosabban a tabletta véd meg, azonban a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben semmi hatása nincs! Az óvszer helyes alkalmazása gyakorlat dolga. A fiúknak előbb önállóan kell begyakorolniuk az óvszer felhúzását, mielőtt komolyra fordulna a helyzet - és lányoknak sem árt, ha tudják, hogyan működik ez a dolog.

Adunk egy tippet: vegyél bátran egy csomag óvszert, olvasd el a használati útmutatót, és próbáld ki! Felhúzhatod az ujjadra vagy bármely más, a merev péniszhez hasonló tárgyra. Nincs kizárva, hogy találkozol majd olyan fiúval, aki segítségre szorul...

Hogyan ismerheted fel a fertőző betegségeket?

Világos, hogy nem leszel együtt védekezés nélkül olyan fiúval, akinek viszkető kiütései vannak a péniszén. De te sem fogod erőltetni a szexet, ha erős, kellemetlen szagú folyásod van. A két tünet nagy valószínűséggel fertőző betegségre utal.

Sajnos nincs mindig látható jele annak,, ha valaki fertőző betegségben szenved. A chlamydiát vagy az AIDS-et csak speciális tesztekkel lehet ellenőrizni. Ezért ajánlott akkor is óvszert használnotok, ha semmi külső jel nem utal betegségre, és mindketten egészségesnek érzitek magatokat.

Bizonyos betegségek - például a korábban említett chlamydia és AIDS mellett a hepatitis is ilyen -tünetmentesen bújnak meg a szervezetben. Ilyenkor csak célzott vizsgálatokkal deríthetők fel. Más betegségek - például a tripper, a szifilisz, a herpesz, a candida okozta fertőzések vagy a trichomonas vaginalis - ellenben könnyen észlelhető tünetekkel járnak, melyeket könnyű felismerni.

A szabály a következő: amint a nemi szerveden bármilyen szokatlan elváltozást észlelsz, azonnal fordulj nőgyógyászhoz! Ilyen lehet a kiütés, fekély, viszketés, fájdalom, vörheny, a hüvelyből vagy a húgycsőből származó, a szokásostól eltérő folyás. Ha megfelelő higiénia mellett viszkető, égető, szokatlan színű vagy szagú folyásod jelentkezik, az ugyancsak szexuálisan terjedő betegségre utalhat.

A nőgyógyászod ilyenkor megvizsgál, majd ha sikerült pontosan azonosítania a betegséget, megkezdi a szükséges kezelést.

Ne érezd magad kínosan, ha ilyen panaszokkal fordulsz nőgyógyászhoz - végül is helyesen cselekszel, ezeket a betegségeket feltétlenül kezelni kell. Ne aggódj, a nőgyógyászod minden esetben megértő lesz. A nemi úton terjedő betegségek közül ráadásul néhányat szexuális érintkezés nélkül is elkaphatsz, így aztán tényleg semmi okod a szégyenkezésre!

Ha megfertőződtél

A különböző betegségeket más-más módon gyógyítják. A gombás fertőzések, a trichomonas vaginalis és a herpesz helyileg ható krémekkel, kenőcsökkel vagy hüvelykúppal kezelhető. A trippert, a chlamydiát és a szifiliszt baktériumok okozzák, így ezekre főleg antibiotikumot írnak fel. Betegségtől függően 7-10 napig kell szedned a felírt készítményt, és a betegség nyom nélkül eltűnik - kivéve, ha újból meg nem fertőződsz.

Nagyon fontos: a felírt gyógyszereket szigorúan az előírások szerint kell szedned. A gyógyszerszedést akkor se hagyd abba, ha időközben alábbhagytak vagy teljesen elmúltak a panaszaid! A szexuális úton átvihető betegségeknél nemcsak téged, de partneredet is kezelni kell - he ezt elmulasztjátok, könnyen újrafertőzhetitek egymást.

Amit soha ne tegyél: gyanús tünetek esetén a lehető legrosszabb taktika úgy tenni, mintha mi sem történt volna és arra várni, hogy a panaszok maguktól elmúljanak. Számos betegségnél a tünetmentesség csak látszat: például a szifilisz minden külső jel nélkül, észrevétlenül elterjedhet a szervezetedben, és egyszer csak kirobban a betegség rendkívül nehezen kezelhető, úgynevezett „második fázisa".

Az AIDS esetében pedig már igazán komoly a tét. Ezt a betegséget egész életeden át kezelni kell, de még így sincs semmi garancia a gyógyulásra.

Mindig óvszerrel?

Egyes betegségek, élősködők ellen még az óvszer sem véd. Például a lapostetvek a szeméremszőrzetben bújnak meg, és még akkor is elkaphatók, ha a fiú óvszert használ. Logikus, hiszen az óvszer csak a péniszt fedi, a fanszőrzetet nem. Ha megtörténik a baj, irány a patika, ahol speciális sampont vásárolhattok, amely elpusztítja ezeket a kellemetlen kis élősködőket. Ne felejtsétek: itt is mindkettőtöket kell kezelni, különben újrafertőzitek egymást! Ugyanez a helyzet a gombás fertőzésekkel és a trichomonas vaginalisszal is. Utóbbi betegségeket akár szexuális érintkezés nélkül is elkaphatod - például nyilvános WC-kben, uszodában vagy a szaunában. Itt az óvszer csak a szexuális úton történő átadástól véd, a többi esetben hatástalan.

Figyelem: az, hogy az óvszer nem véd meg minden betegségtől és élősködőtől, még nem ok arra, hogy egyáltalán ne használjátok! Az óvszer a legtöbb betegség ellen hatásos védelmet nyújt - különösen a veszélyes fertőzések ellen! Ha az abszolút biztonságra törekedtek, akkor használjatok egyszerre tablettát és óvszert is - ez a kombináció egyaránt biztosan megvéd a fertőző betegségektől és a nem kívánt terhességtől is.

A szerelemről és az óvszerről

Mit tegyek, ha a barátom nem akar óvszert használni?

Egyes fiúk nem tudnak megbarátkozni az óvszerrel. Először is próbáld meg kitalálni, hogy barátod miért ódzkodik a kondom használatától. Meglehet, nem tudja, hogyan kell felhúzni, és nem akar beégni előtted? Ebben tudsz neki segíteni, a közös kísérletezésnek pedig még varázsa is van. Vagy attól fél, hogy az óvszer felhúzásával elmúlik a merevedése? Ez sem nagy dráma, néhány perc lazítás után a fiúk általában újra tettre készek. A lényeg, hogy beszéljetek egymással ezekről a dolgokról.

Az is lehet, hogy egyszerűen csak nem szeretne óvszert használni. Figyelem: úgy látszik, nem fogta fel, mi forog kockán, és mennyire fontos az óvszer használata. Beszélj vele erről, de semmi esetre se engedj neki. Az egészséged, extrém esetben pedig akár az életed lehet a tét!

Kínos dolog óvszert vásárolni?

Ugyan már, dehogy! A szupermarketekben, drogériákban és gyógyszertárakban tekintélyes mennyiségű óvszer fogy, így az eladóknak semmi érdekes nem lesz ebben. Ha ennek ellenére is kellemetlenül érzed magad, akkor keress egy óvszerautomatát. Csak arra ügyelj, hogy ne felszakadt csomagolású vagy lejárt szavatosságú óvszert vásárolj. Egyébként meg sokkal kínosabb az, ha óvszerre lenne szükséged, de nincs nálad!

Miről ismerhető fel a jó minőségű óvszer?

Nyugodtan vásárolj olyan óvszert, amelyen megtalálod a CE jelzést. Mivel ez az egész Európai Unióban egységes, Portugáliától Finnországig bárhol vásárolhatsz óvszert, akár nyelvtudás nélkül is.

Ami a színes vagy ízesített óvszereket illeti, ezek ízlés dolgai - amíg szerepel rajtuk a CE jelzés, nem lehet velük gond. A mókás - például szarvasagancsot vagy Mickey egeret mintázó - kondomok ellenben nem alkalmasak a védekezésre.

Egész életemben csak óvszerrel szeretkezhetek?

Az óvszer arra való, hogy megvédjen a fertőzéstől. Ha biztos vagy abban, hogy partnered nem fertőzhet meg, akkor óvszerre sincs többé szükséged. Ehhez az kell, hogy tartós kapcsolatod legyen és partnered abszolút hű legyen hozzád. Végül is logikus: ha két egészséges ember szeretkezik, akkor megfertőzni sem tudják egymást. Ha te és partnered egészen eddig használtatok óvszert, és egyikőtök sem csalja meg a másikat, akkor nincs szükségetek óvszerre. Ellenben ilyenkor is gondolnotok kell a nem kívánt terhesség elkerülésére! A tippünk: keresd fel nőgyógyászodat, és kérdezd meg, milyen fogamzásgátló módszert ajánl neked.

Készült: 2007.05.14.