A tabletta pozitív hatásai

Panaszmentes, szabályos ciklusok

Akármennyire is csodálatos nőnek lenni, néha nagyon megterhelő: az úgynevezett premenstruális szindróma (rövidítve PMS), a vízfelhalmozódás, a mellfeszülés, a dysmenorrhoea, a cikluson kívüli vérzések vagy a menstruációs fejfájás akár külön-külön is elég kellemetlenek.

Ezeket a tüneteket a hormonok egyensúlyának hiánya is okozhatja. Ha a petefészkek az ösztrogén és progesztagén hormonokat eltérő mennyiségben termelik, a vérzés gyakran szabálytalan és fájdalmas.

A fogamzásgátló tabletta enyhíthet a menstruációs panaszokon, vagy akár teljesen meg is szüntetheti azokat. Friss tanulmányok igazolják, hogy a progeszteron sárgatesthormonhoz hasonló progesztagént tartalmazó tabletták különösen jó hatást mutatnak a menstruációs fájdalmak kezelésében.

A tablettaszedés során a menstruációs vérzés általában rövidebb, jóval rendszeresebb és kevésbé erős. Mivel a tabletta csökkentheti a vérzés erősségét, megvéd a nagy vérveszteség okozta vashiánytól is.

Jó, ha tudod:
Ha még csak most kezdted a tabletta szedését vagy éppen tablettát váltottál, a szervezetednek először is hozzá kell szoknia a hormonok változásához – alkalmanként gyenge rosszullét, mellfeszülés, fejfájás vagy ciklus közbeni vérzés jelentkezhet az első hónapokban.
Ezek a tünetek általában három hónap elteltével alábbhagynak. Sajnos azonban a különböző készítményeket nem mindenki tolerálja egyformán. Ha huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, ajánlatos más készítményre áttérned.

A hormonok hatása a hangulatra

Testünk hatással van szellemünkre, így a hormonok is befolyásolják érzelmi egyensúlyunkat. Valószínűleg ismerős az érzés – röviddel a menstruációd előtt képes vagy apróságok miatt kikelni magadból, vagy éppen ellenkezőleg, nyomós ok nélkül sírva fakadni.

Amikor hormonjaid – az ösztrogén és a progesztagén progeszteron – egyensúlya  felbomlik, ciklusfüggő hangulatváltozás, depresszió, ingerlékenység  és idegesség jelentkezhet. Ezek az érzelmi ingadozások különösen szélsőségesek lehetnek a komolyabb hormonális változások idején, például közvetlenül szülés után.

Hangulatodra a tablettaszedés is hatással lehet, azonban készítményenként más és más hatással. Ha úgy véled, hogy hangulatváltozásaidat, depressziódat vagy ingerlékenységedet a tabletta okozza, keresd fel nőgyógyászodat.

Ha valaki tablettát szed, és gyakori hangulatváltozást tapasztal, ajánlatos más tablettát választania. Egy széles körű felmérés is igazolta, hogy tablettaváltás után csökkenhetnek vagy akár teljesen el is múlhatnak a depressziós panaszok

Szexuális vágy

A szerelem ugyan messze nem csak a hormonoktól függ, azok mégis komoly szerepet játszanak az örömszerzésben. Ahogy már korábban kitértünk rá, itt is minden a hormonok megfelelő egyensúlyától függ – ha pedig megfelelő tablettát szedsz, akkor ez az egyensúly nem borul fel. Emellett a tabletta nyújtotta biztonság megszabadít a nem kívánt terhesség gondolatától – így végre félelem nélkül élheted át a „világ legszebb gyönyörét”.

Készült: 2007.05.01.