Pubertáskorban

Lányok a pubertáskorban - a felnőtté válásról

A „puber" latin szó, jelentése „felnőtt", tehát a pubertás az az időszak, amikor felnőtté válunk. Természetesen ez nem egyetlen éjszaka alatt történik meg - a pubertáskor 3-6 éven át is eltarthat.

Mikor kezdődik?

Talán a barátnőd mesélt már neked „azokról" a , nálad viszont semmi nyoma a pubertáskornak? Vagy fordítva - nálad korábban elkezdődött, mint az osztálytársaidnál? Ne aggódj, ez teljesen normális, egyeseknél korábban kezdődik a pubertáskor, másoknál később. Vannak lányok, akiknek már 8 évesen fejlődni kezd a mellük, 9 évesen pedig megjön az első havivérzésük. Ez persze nagyon korai - de egyáltalán nem abnormális és nem vall betegségre sem. Más lányoknak csak 15 vagy 16 évesen jön meg az első havivérzésük - ez ugyancsak normálisnak és teljesen egészségesnek számít. Az átlagos életkor 12 év. A lányoknál egyébként 1-2 évvel korábban kezdődik a pubertás, mint a fiúknál. És többnyire 17-18 éves korban véget is ér ez az időszak.

Mi történik pontosan?

A szervezeted a pubertáskorban készül fel arra, hogy később gyermekeket szülhess, a fiúk szervezete meg arra, hogy gyermekeket nemzhessen. Elvileg ez minden - de ehhez hatalmas változásoknak kell bekövetkezniük. Ezekért a változásokért a hormonok felelnek.

A pubertás a növekedési folyamat egyik szakasza - ilyenkor a test erős növekedésnek indul. Egyes fiúk egyetlen év alatt akár 30 centimétert is nyúlhatnak, de a lányok esetében sem ritka a 20 centiméteres növekedés. Ezen kívül növekedésnek indul a szőrzet a hónaljnál és a nemi szervek körül, a fiúknál pedig megjelenik az első borosta. A test formája megváltozik: a fiúknál a vállak szélesednek, a lányoknál pedig a csípő - hogy később elegendő hely legyen a baba számára.

A pubertás viszonylag késői fázisában jelentkezik a lányok első havivérzése, míg a fiúknál az első magömlés már a pubertáskor legelején megtörténik.

Nőiesedés

Gyakran ez az első, amit egy lány a pubertáskorban észlel: az emlőmirigyek fejlődésnek indulnak, a bimbóudvar alatt apró, kemény csomó jelenik meg, kezdetben néha csak az egyik oldalon. A másik oldalon talán csak pár héttel később. Ebből a körülbelül borsó vagy mogyoró méretű csomóból fognak később a mellek kifejlődni. A mellek végleges méretének kialakulásáig azonban hosszú évek is eltelhetnek!

Pubertáskorban egyébként normális, ha az emlők különböző gyorsasággal nőnek, és az egyik mell nagyobb, mint a másik. Ez a méretbeli különbség a legtöbb lány esetében idővel megszűnik, és a felnőtt nők mindkét melle körülbelül ugyanakkorra lesz. Hogy a mellek végső mérete a későbbiekben kicsi, közepes vagy nagy lesz, azt örökölt, genetikai tulajdonságok határozzák meg. Akármilyen is a melled, barátkozz meg vele - a melled éppen olyan egyszeri és megismételhetetlen, mint Te magad! A mellek legfőbb funkciója, hogy a kisbaba számára tejet adjanak - itt pedig a méret egyáltalán nem számít.

Pattanásveszély!

A hormonok nemcsak a hónalj- és szeméremszőrzet (valamint a fiúknál az arcszőrzet) kifejlődését indítják meg. Elsősorban fiúknál - de sajnos sok lány esetében is - további, kellemetlen hatásuk is lehet: zsírosabbá válik a bőr és a haj, pattanások alakulnak ki, míg egyeseknél az akne nevű bőrbetegség is megjelenhet. Utóbbi gyógyításához orvosi kezelés javasolt!

Egyesek a pubertáskort fénylő, szép bőrrel és egyetlen pattanás nélkül vészelik át. Ők alkotják a kisebbséget - a fiatalok többségénél egyáltalán nem ritkák a pattanások. Pattanásos bőr esetén a rendszeres, alapos arcápolás és a gyógyszertárban vény nélkül kapható benzoil-peroxid-tartalmú krémek nyújthatnak segítséget. Ha panaszaid továbbra sem enyhülnek, fordulj bőrgyógyászhoz, ő segíteni tud!

Ha fogamzásgátló tabletta szedését tervezed, fordulj tanácsért nőgyógyászodhoz - van ugyanis olyan tabletta, amelynek pozitív mellékhatása, hogy szebbé teszi a zsíros, pattanásos bőrt.

Szülők és más gondok

Tegnap az agyadra ment minden, ma meg már totál boldog vagy? Egyik nap még kisgyermek szeretnél lenni, akinek semmi dolga a pubertáskorral - másnap meg alig bírod kivárni, hogy felnőtt legyél? Tegnap még minden fiút bolondnak tartottál, ma meg irtózatosan tetszik valamelyik? A pubertáskorban az érzelmek néha olyanok, mintha a hullámvasúton ülnél. Ezért ugyancsak a hormonok felelősek, amihez hozzá kell szoknod.

És ha ez nem lenne elég megpróbáltatás, a legtöbb fiatalnak a pubertáskorban sorozatos konfliktusai támadnak a szüleivel. Már teljesen felnőttnek érzed magad, és szeretnél a téged érintő dolgokban magad dönteni, de a szüleid jobban tudják, hogy mi a jó Neked? Hát ez aztán rendesen fel tudja húzni az embert...

Az ilyen pubertáskori problémák ellen csak egy dolog segíthet - beszélni, meghallgatni egymást és kompromisszumokat kötni. Talán segít, ha megpróbáljátok beleképzelni magatokat a másik fél helyzetébe is. A szüleid is voltak egyszer kamaszok, és valamennyire még biztosan emlékeznek arra, hogy milyen érzés is volt ez. És Te is lehetsz egy kicsit megértőbb az anyukáddal és/vagy az apukáddal: végül is az utóbbi 10-14 évben az ő kislányuk voltál, szeretnek téged, és csak oltalmazni akarnak. Néha az is hozzájárul a problémákhoz, hogy túl sok mindent tiltanak meg Neked. Bizonyítsd be nekik, hogy igazi felnőtt vagy, és megbízhatnak benned - így biztosan könnyebben adnak majd nagyobb szabadságot Neked!

Készült: 2007.05.14.