Rugalmas tervezhetőség

A menstruációs ciklus irányítása

A tabletta segítségével ellenőrzés alatt tarthatod ciklusodat – a menstruáció meghatározott időben és komolyabb panaszok nélkül jelentkezik. Akár el is tolhatod a menstruációd, ha éppen egy fontos üzleti út vagy kirándulás előtt állsz és el szeretnéd kerülni a kellemetlenségeket.

A szakértők véleménye szerint a menstruáció eltolása különösen egyszerű a modern, monofázisú mikrotablettákkal, mivel ezek mindegyike azonos adagban tartalmazza az ösztrogén és progesztagén hormonok kombinációját. Az általános nőgyógyászati témájú kiadványok az alábbi tanácsokat fogalmazzák meg a menstruáció előrehozására, illetve késleltetésére vonatkozóan:

A menstruáció előrehozása

Ha előre kívánod hozni a menstruációd, hagyd ki legfeljebb az utolsó hét tablettát a levélről. A vérzés két-három nappal az utolsó tabletta bevétele után fog jelentkezni. Annyi tablettát hagyj ki, ahány nappal előrébb szeretnéd hozni a menstruációd. A menstruációs ciklusod stabilitása és biztonsága érdekében azonban sose hagyj ki hét tablettánál többet!

A menstruáció késleltetése

Ugyanilyen módon akár késleltetheted is menstruációdat. Ilyenkor ne tarts hét nap szünetet az utolsó tabletta után, hanem kezdd meg az új levelet. Pontosan annyi tablettát vegyél be, ahány nappal késleltetni szeretnéd menstruációdat – de akár az összes tablettát is beveheted az új levélről. A vérzés két-három nappal az utolsó tabletta bevételét követően fog jelentkezni. A hét nap szünet után mintha mi sem történt volna, kezdj meg egy új levelet. 

Kitolt ciklus

Megeshet, hogy hosszabb ideig nem szeretnél menstruálni – például azért, mert komoly fejfájások gyötörnek vagy nagyon rosszul érzed magad a menstruáció során. Sok nőgyógyásznak az a véleménye, hogy a modern, monofázisú mikrotabletták hosszabb ciklusokban is szedhetők. Ez azt jelenti, amikor valaki egymás után, szünet nélkül akár három- vagy négylevélnyi tablettát is bevesz. Ezután betartja ugyan a hét nap szünetet, azonban újból 3-4 hónapig folyamatosan szedi a tablettát. Mivel csak a tablettaszedés közötti szünetben tapasztalható vérzés, így évente csupán négyszer jelentkezik menstruáció – jóval kevesebb szenvedést okozva, mint a normál ciklus.

Ugyan a kitolt ciklust mindeddig csak az USA-ban hagyták hivatalosan jóvá, sok német orvos is úgy véli, hogy a jelenlegi tapasztalatok alapján ez orvosilag biztonságos. A tablettaszedés közötti szünetekben tapasztalható vérzés nem tekinthető a szó szoros értelmében vett menstruációnak, inkább hormoncsökkenés miatti vérzésnek, más szóval a méhnyálkahártya (endometrium) válaszának a tabletta abbahagyására. A „három hétig szedni, egy hét szünet” szabálya az eredeti, 28 napos női ciklus követésére alakult ki, azonban orvosilag nem szükségszerű.

Azt, hogy ajánlott-e neked a kitolt ciklus, illetve megfelel-e tablettád a kitolt ciklus igényeinek, nőgyógyászoddal beszéld meg!

Néhány gondolat a családtervezésről

A tabletta napjainkban az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló eszköz, amely nem gátolja meg, hogy gyermeked legyen, ha egyszer eljutottál erre a felelősségteljes döntésre.

Mindeddig nincs bizonyíték arra, hogy a tabletta – mégha hosszú évekig szedték is – csökkentené a termékenységet. Ha befejezed a tabletta szedését, visszaáll a normális ciklusod. A terhesség akár már az első, tablettamentes ciklusban is lehetséges.

A közelmúltban fölvetődött, hogy a fogamzásgátló tablettának akár még pozitív hatása is lehet a termékenységre. Egyre több nő szenved ugyanis policisztás ovárium szindrómában (rövidítve PCOS-ben) anélkül, hogy tudna róla. A PCOS egy összetett anyagcsere-betegség, amelyet a férfi nemi hormonok (androgének) túlzott termelése okoz. A betegség gyakori következménye a terméketlenség. Ilyen esetekben a tabletta használata akár még előnyös is lehet.

Készült: 2007.05.01.