A tabletta

Hormonok - ebből készül a tabletta!

A lányok és asszonyok egyéni igényeinek megfelelően számos eltérő összetételű tabletta van forgalomban. Az úgynevezett minitabletták kivételével az antibébi-tabletták két hormonfajtából állnak - az úgynevezett ösztrogénekből és progesztagénekből. Ezért is nevezzük őket kombinált tablettáknak. A leggyakrabban felírt tabletta az úgynevezett egyfázisú kombinált tabletta. Egy bevételi fázis általában 21 tablettából áll, ezek mindegyike ugyanakkora hormonadagot tartalmaz.

Hormonok - love is the message!

A hormonok nem mások, mint hírvivő anyagok, amelyek a te szervezetedben is előfordulnak. Így amikor pubertáskorban növekedésnek indulnak a melleid és a feneked szép lassan kikerekedik, az az ösztrogének műve. De ők felelnek bőröd tisztaságáért, a jó vérkeringésért, a dús hajért, az erős csontokért, valamint a szexuális étvágyért is. A női ciklusban az ösztrogének indítják meg a peteérést az agy irányítóközpontján keresztül. Amikor peteéréskor a petesejt kiválik a tüszőből, egyfajta miriggyé - úgynevezett sárgatestté - alakul át, amely a továbbiakban progesztagéneket termel. Ezek hatására vastagszik meg a méh nyálkahártyája, hogy befogadhassa a megtermékenyített petesejtet.

Tabletta

A modern, úgynevezetett mikrotablettákat ma már olyan optimális összetételűre tervezik, hogy alacsony hormontartalmuk ellenére is százszázalékos védelmet nyújtsanak. Emellett egyes tablettákban olyan hormonok is találhatók, amelyek a terhesség megelőzésén kívül külsődre is előnyösen hatnak: csökkentik a bőr faggyútermelését, ezzel idővel eltűnnek mitesszereid és pattanásaid, a bőröd tónusa újból egészséges lesz; a hajad és körmeid kevésbé töredeznek. A modern mikrotablettáktól még csak hízni sem fogsz - tehát, jöjjenek csak azok a mellékhatások!

Készült: 2007.05.14.