Tablettafajták

A mikrotabletta

Az úgynevezett mikrotabletta egy igen kis dózisú hormont tartalmazó kombinált készítmény, amely progesztagéneket és ösztrogént tartalmaz. Alacsony hormontartalmuk és jó tolerálhatóságuk okán ma az orvosok legtöbbször valamelyik mikrotablettát írják fel fogamzásgátló tablettaként. Más kombinált tablettákkal szemben az úgynevezett mikrotabletták legnagyobb vívmánya, hogy ösztrogéntartalmuk rendkívül alacsony.

A mikrotablettát 21 napon át folyamatosan kell szedni.

A mikrotabletta előnyei: ha elfelejtetted a szokott időben bevenni tablettádat, még van 12 órád, hogy ezt pótold! Alacsony hormontartalmának köszönhetően a mikrotabletta többnyire nem okoz panaszokat, sőt a menstruációs panaszoktól szenvedő lányok még profitálhatnak is belőle.

Az újfajta mikrotablettákat ma már nemcsak kizárólag fogamzásgátlás céljából szedik, hanem a külsőre gyakorolt kedvező hatásuk is számít: a speciális progesztagének hatására csökken a bőr faggyútermelése, ezért enyhülnek a pattanásos panaszok, és a bőr egészséges, hamvas tónusú lesz. Ugyanis ezeknek a speciálisan megtervezett progesztagéneknek „antiandrogén" hatásuk is van. Még a lányok szervezete is termel ugyanis valamennyi férfi nemi hormont, azaz androgént. Ha felborul a férfi nemi hormonok egyensúlya, akkor az androgének hatására megnövekedhet a bőr faggyútermelése - az eredmény: zsíros és pattanásos bőr, zsíros és töredezett haj.

A mikrotabletták hátrányai: esetenként átmeneti mellékhatások jelentkezhetnek, például a mellek feszülése vagy rosszullét.

Összefoglalás: alacsony hormonadagja és jó tolerálhatósága okán az úgynevezett mikrotabletta ma az egyik leggyakrabban felírt fogamzásgátló tabletta. Egyes mikrotabletták emellett a bőr- és hajpanaszokra is kedvező hatással lehetnek.

 

A minitabletta

A mikrotablettával ellentétben a minitabletta csak egyetlen hormont, progesztagént tartalmaz. A mikrotabletta kevésbé biztonságos, mint az ösztrogént is tartalmazó „kombinált" tabletták.

Használata: a minitablettát megszakítás nélkül, a hónap minden napján be kell venni - lehetőleg pontosan ugyanabban az időben, ugyanis a legtöbb minitablettánál akár már háromórányi eltérés is elég ahhoz, hogy megszűnjön a tabletta nyújtotta védelem!

Előnyök: a minitabletta azoknak a lányoknak vagy asszonyoknak ideális, akik nem bírják az ösztrogént.

Hátrányok: előfordulhat rendszertelen vérzés, vagy akár a teljes vérzés is kimaradhat.

Összefoglalás: komoly bizonytalansági tényező, hogy a szokásos bevételi időtől való eltérés a legtöbb minitabletta esetén legfeljebb három óra lehet.

 

Készült: 2007.05.14.