Nem tervezett terhesség

Állapotos vagyok?

Ha kimarad a menstruáció, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a vártnál 3-4 nappal később sem jelentkezik vérzés, akkor ajánlatos terhességi tesztet vásárolnod - bármelyik patikában megveheted. Ha a teszt eredménye pozitív (azaz egy második csík is megjelenik a tesztmezőben), vagy kételkedsz annak eredményében, feltétlenül menj el nőgyógyászhoz! Ő ugyanis pontosan meg tudja állapítani, hogy mi a helyzet. Ha kiderülne, hogy tényleg állapotos vagy, akkor készülj arra, hogy hirtelen ezernyi érzés, gondolat és félelem cikázik át rajtad.

A legfontosabb: ilyenkor beszélj a szüleiddel. A szüleid szeretnek, és mindenben támogatni fognak, és együtt mindenre könnyebb megoldást találni. Ha nem vagy olyan helyzetben, hogy beszélni tudj a szüleiddel - ilyen is előfordulhat -, fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol, például tanárnődhöz vagy legjobb barátnőd édesanyjához. Emellett jelentkezz be a terhességi tanácsadó szolgálathoz - ott ugyanis az ilyen helyzetekben alapos jártassággal és tapasztalattal rendelkező szakértő hölgyek segítenek. Nem árt, ha tudod, hogy az orvosokhoz hasonlóan nekik is titoktartási kötelezettségük van. Ne feledd, mindig, minden helyzetre van valami jó megoldás. A legfontosabb, hogy ne egyedül akard megoldani a problémádat!

A terhességi tanácsadó segít, hogy megtaláld a helyes utat!

A terhességi tanácsadók címeit és telefonszámait megtalálod a helyi telefonkönyvben. Minden városban vagy községben másképpen működik a terhességi tanácsadás - például egyes településeken az ott dolgozó nőgyógyászok végzik a terhességi konfliktuskezelési tanácsadást.

Készült: 2007.05.14.